JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det blir antingen Ericsson eller Kanadas Northern Telecom (Nortel) som kommer att leverera basstationer och växlar till det nya mobiltelenät på 1800 MHz som kommer att drivas av Tele 8.

Det är antingen Ericsson eller Northern Telecom som utlovar leverantörskrediter om cirka två miljarder kronor som varit en förutsättning för att Tele 8 skulle få licensen.

- Vi har valt nätleverantör och de

är beredda att ge leverantörskrediter för nätutbyggnaden, säger VD Carina Jonasson till Elektroniktidningen. Tele 8 har förhandlat med Ericsson, Nortel och Nokia. Men Nokia anger att företaget inte valts och därmed är bara två leverantörer kvar.

Jonasson vill ännu inte ange vem leverantören är. Ericsson kommenterar inte saken. Och Nortel har inte gått att nå för kommentar.Leverantören står för krediten


Ericsson, Nortel och Nokia är de enda som idag har kommersiella produkter i drift för mobilnätsstandarden DCS1800 som skall användas i det nya svenska mobilnätet.

Är det Nortel som ordnar krediten så innebär det att Ericsson för första gången får möta en av sina vassaste konkurrenter på hemmaplan. Nortel har vuxit fram som en av Ericssons svåraste konkurrenter på den globala marknaden för mobilsystem.

Tele 8 har en finansieringsplan som lägger en stor del av kreditriskerna på leverantören. Ägarna till Tele 8 garanterar cirka 200 miljoner kronor (35 miljoner dollar). Kostnaden för nätet och de första fyra årens drift beräknas till cirka tre miljarder kronor varav själva nätutbyggnaden kostar cirka två miljarder kronor.

Post- och Telestyrelsen har fått tillräcklig information från Tele 8 för att att ge en licens.

Men Tele 8 måste redovisa finansieringsplanen till staten senast 30 april, först då gäller tillståndet för det nya mobilnätet.För småföretagare


Tele 8 planerar bygga ut sitt nät så det får regional täckning, framför allt i större och medelstora städer.

Marknaden är framför allt småföretag och privatpersoner. Företaget räknar med att få samtrafik med Telias publika telenät. Tele 8 hoppas även få roamingavtal med konkurrerande mobila nät så abonnenterna kan använda telefonerna i hela landet. Tele 8 Kontakt AB ägs av ett holdingbolag som finns i Nederländerna och det ägs i sin tur av amerikanska Armstronggruppen (69 procent) och AED Corporation (31 procent). Bakom AED finns svensken Arne Dunhem.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)