JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons nya ATM- satsning
Internet är nyckeln för Ericssons nya ATM-strategi. Ericsson utvecklar ett billigt modem för privatmarknaden som klarar att ta emot 8 Mbit/s på befintliga kopparledningar. Trafiken kommer att förmedlas av ATM-växlar i telefonstationerna.

Internet blir drivkraften för Ericssons nya ATM-produkter. Med hjälp av ADSL- modem (Asymmetric Digital Subscriber Line) för 8 Mbit/s och ATM-växlar får abonnenterna mycket snabb Internetkommunikation. 8 Mbit/s är tillräckligt för att distribuera video med fullgod kvalitet.

- Det är realistiskt att vår nya ATM-växel är färdig andra halvåret 1997, säger Gunnar Wranne, ansvarig för produktplanering för bredbandsprodukter i Ericsson Telecom.



Snabbt modem


Ericsson planerar lansera en rad produkter för snabb Internettrafik via telefonnätet. Enligt Ericsson vill telefonbolagen ta upp konkurrensen om snabb Internettrafik.

I produktportföljen ingår både ADSL-modem, den nya ATM-växeln och en uppgradering av AXE-växlarna. ADSL-modemet klarar telefoni eller ISDN samt asymmetrisk bredbandskommunikation; abonnenten kommunicerar med upp till 1 Mbit/s med nätet, information skickas med upp till 8 Mbit/s tillbaka till användaren.

Modemet klarar även kommunikation med 640 kbit/s dubbelriktat. Med ett sådant modem kan abonnenterna klara Internettrafik, ISDN och videokonferens. För trafiken nyttjas den befintliga abonnentledningen av koppar.

I telefonstationen separeras trafiken, telefontrafiken går in i telefonstationen, Internettrafiken går till en liten ATM-växel och sedan vidare in i Internets så kallade backbonenät.

På orter där Internettrafiken är begränsad går trafiken med upp till 2 Mbit/s via en uppgraderad AXE-växel till en samlingspunkt där ATM-växeln placeras. Ericssons systemutveckling syftar till att ge telefonbolagen möjligheter att erbjuda snabb Internettrafik via telefonnätet i mycket stor skala.



70 procent av abonnenterna


Att telefonbolagen är intresserade är helt klart. Enligt vad Elektroniktidningen erfar diskuterar Telia att erbjuda snabb Internetaccess enligt den modell Ericsson förordar. Enligt Telias beräkningar borde det vara möjligt att 70 procent av de svenska abonnenterna, framför allt i större tätorter, kan använda ADSL-modem för 8 Mbit/s.

Telia har dock ännu inte fattat beslut att föra in den nya tekniken. De senaste månaderna har en rad av världens stora telefonbolag lanserat nya och billiga Internettjänster. AT&T fick på några veckor över 200 000 nya kunder.

För att telefonnäten skall klara snabb Internetaccess i nationell skala krävs investeringar som kan uppgå till flera hundra miljoner kronor enbart i ett land som Sverige. Enligt Telias experter finns flera leverantörer vid sidan av Ericsson som kommer med motsvarande nätprodukter.

Abonnentutrustningen, de snabba ADSL-modemen, måste bli lika billiga. Ericsson hoppas sälja sitt modem för cirka 4 000 kronor, samma prisnivå som de modem kabel-TV-bolagen utvecklar. Utveckling och tillverkning sker i Österrike; i Wien och Kindberg.

Motorola svarar för transceivern till ADSL-modemet. Systemutveckling för ATM- och AXE pågår i Sverige. Standardisering för ADSL pågår i USA och Europa. Ericsson räknar med att sälja sin ADSL-produkt på båda kontinenterna.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)