JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28
Ett helt nytt sätt att bygga mobiltelefonnät ser ut att vara på väg. Genom att koppla ihop basstationen och antennerna via kabel-TV- nätet kan nya typer av system skapas. Till exempel skulle alla kabel-TV- abonnenter kunna få trådlös telefoni i bostaden.

Den svenska telekomtillverkaren Ericsson provar nu att använda kabel-TV-nät för att distribuera mobiltelefontjänster som GSM, DECT och PCS1900. Basstationen placeras i kabel-TV-nätets huvudcentral och mobilsignalen konverteras beroende på system från 900 eller 1900 MHz-bandet till 400 MHz-bandet. Den skickas tillsammans med TV-signaler via fiber till en avtappningspunkt nära kabelnätets abonnenter.

Där omvandlas den optiska signalen till elektrisk. Mobilsignalen konverteras till 900 eller 1900-bandet och skickas ut via en antenn. För kabelbolagen är detta ett sätt att bygga ut mobiltelefoni billigare än med traditionell teknik samt att erbjuda mobiltelefoni till sina abonnenter. Ericsson utvecklar motsvarande produkter även för de länder som använder GSM900 och DCS1800.

I västsvenska Varberg provas DECT-tekniken (Digital European Cordless Telephone). Basstationen ansluts till kabel-TV-nätet och signalen överförs via koaxialkabeln till abonnenten.

En DECT-antenn placeras sedan i antennurtaget och abonnenten kan använda sin DECT-telefon i hela lägenheten. Ett alternativ är att antennen placeras i trapphuset.

DECT använder frekvenser i 1900 MHz-bandet och signalens räckvidd är begränsad. Basstationen sitter cirka hundra meter från DECT-antennen.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)