JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Texas startar priskrig på Bluetoothkretsar

Halvledarjätten Texas Instrument försöker ta ledningen från Ericsson Microelectronics genom en dramatisk sänkning av priset till fem dollar. Priset gäller kunder som gör volymbeställningar och företaget menar att det låga priset kommer att driva fram en raketstart för Bluetoothmarknaden.
Texas Instruments är först bland de stora halvledartillverkarna att lova Bluetoothkretsar för fem dollar. Alcatel Microelectronics lovar samma pris först 2004, vilket visar tyngden i Texas utspel. Elektroniktidningen har sökt svar från konkurrenterna utan att få någon att ge samma låga pris.

- Volymleveransen startar första kvartalet 2001 och stiger sedan. Vi förväntar oss att leverera flera tiotal miljoner Bluetoothchipset under 2001, säger Bruce Johnstone, marknadsansvarig för Europa i Texas Instruments, till Elektroniktidningen.

Det låga priset på fem dollar gäller vid beställningar om två miljoner chipset eller mer.

Texas räknar med att 2001 blir det stora genombrottsåret för Bluetooth med 100 till 150 miljoner sålda kretspaket. Texas hänvisar till prognoser från flera marknadsanalytiker.

- Vår ambition är att bli marknadsledare för Bluetoothkretsar, säger Johnstone.

Texas nya chipset innehåller en rf-krets och en basbandskrets som har Bluetoothprogramvaran i ett inbyggt ROM-minne. Kretsarna är avsedda för mobiltelefoner och headset, den verkliga massmarknaden. För att komma ned i lägsta pris har Texas bland annat valt att lagra Bluetoothprogramvaran på ROM och kretsarna klarar bara punkt till punkttrafik. Detta innebär begränsningar i funktionaliteten men Texas menar att det är en riktig kompromiss för att snabbt driva fram en massmarknad.

- Våra konkurrenter tar mellan 10 och 25 dollar för motsvarande funktionalitet, säger Johnstone.

Texas kommer med mer avancerade Bluetoothkretsar framöver, som bland annat klarar punkt till multipunkttrafik.

Ericsson Microelectronics vill inte kommentera Texas utspel men ifrågasätter om Texas erbjudande är så bra som företaget vill påskina.

- Det är redan en raketstart på Bluetoothmarknaden. Vi har förfrågningar från hur många företag som helst. Just nu ligger Ericsson Microelectronics först bland halvledarleverantörerna när det gäller Bluetoothkretsar. Vi har skeppat lite mer än 100 000 Bluetoothmoduler, säger Stefan Löf på Ericsson Microelectronics.

Men Ericsson har idag inget erbjudande om Bluetoothprodukter till lika lågt pris som Texas. Det närmaste som Ericsson Microelectronics kommer just idag är att företaget ska leverera kompletta rf-moduler till Qualcomm för fem dollar under 2001. Men då svarar Qualcomm själva för basbandsdelen, uppger Stefan Löf.

Magnus Gustavsson, återförsäljare för Alcatel i Sverige meddelar att kompletta moduler för Bluetooth med radio, basband och antenndel idag ligger mellan 15 och 20 dollar. även Intel ligger på det priset,

- Vi förväntas oss att nå fem dollar år 2004 vid så stora volymer som det är frågan om här. Flera företag är nu på väg att ta fram billiga lösningar för kompletta Bluetoothlösningar som de kommer att släppa innan året är slut, säger Magnus Gustafsson.

Bruno Defretin, core team manager för Bluetooth hos ST Microelectronics säger att med så låga priser som fem dollar per Bluetoothchipset kommer marknaden att galoppera iväg och det är positivt. Men vad kommer först, ägget eller hönan? Lågt pris eller stor marknad?

- Priset fem dollar är ingen överraskning vid sådana volymer och vi kan antagligen nå bättre, säger han. Det är jag övertygad om. Vi arbetar nu på en enkretslösning tillsammans med Ericsson.

Mitels återförsäljare säger att priset ligger neråt 11 dollar för liknande moduler som Texas nu erbjuder, men att målet är att göra en enkretslösning.

Elektroniktidningen har sökt kommentar från flera andra leverantörer men det har varit svårt att få svar, till exempel har varken Philips eller Lucent har återkommit med besked trots påstötningar.

Text: Eva Ekelöf


Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)