JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Juniper vinner mot Cisco
Nu har amerikanska Cisco förlorat sitt monopolgrepp om routermarknaden. Cisco har tappat mer än 25 procent av den snabbväxande marknaden för högkapacitetsroutrar till det amerikanska företaget Juniper som hittills i år sålt för nära fyra miljarder kronor, en ökning med över 500 procent jämfört med förra året.
Juniper Inc är ett nytt företag, med bland annat Ericsson som delägare, och nu har Juniper lyckats på sin hemmamarknad i USA. Worldcom, världens största operatör av långdistansnät för Internettrafik, har till och med valt Juniper som huvudleverantör till sitt IP-nät.

Det som hänt de senaste 12 månaderna innebär att nätoperatörerna nu kan ha minst två leverantör och det innebär en stor förändring. Själva grundförutsättningen för detta är att Junipers produkter är kompatibla med Ciscos och det kravet har Juniper uppenbarligen klarat. Annars vore det inte möjligt för Worldcom att införa de nya routrarna i sitt nät. Juniper har själv utvecklat nätoperativsystem och asicar som ger hög kapacitet i routrarna.

- Just nu är Juniper ett steg före Cisco när det gäller kapacitet i långdistansnätet. Vi räknar med att köpa fler av deras routrar, säger Jarmo Sundin i finländska Sonera som valt att införa Junipers routrar i sitt nationella IP-nät.

I Europa är Sonera faktiskt en av de första som även valt Juniper som leverantör. Den osäkerhet som Sonera ser gäller bland annat om Juniper även i fortsättningen klarar att utveckla nya produkter som är bättre än Ciscos.

- När Worldcom kan ha både Cisco och Juniper som leverantörer så kan andra nätoperatörer göra samma sak, säger Anders Hellman, chef för Datacom/Internet i Telia Network Solutions, före detta Telia nätdivision.

Telia har köpt Juniperroutrar i sitt amerikanska långdistansnät och produkterna kan komma även i det svenska nätet.

I USA säljer Juniper själva sina produkter. även Alcatel, Ericsson och Nortel säljer Junipers produkter på världsmarknaden. Ericsson räknar med att nätoperatörer över hela världen skaffar sig ytterligare en routerleverantör det närmaste året.

Text: Henrik Lundström


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)