JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Den nya Bluetoothstandarden, version 1.1, skall godkännas i mitten eller slutet av december. I bästa fall kan därmed de första kommersiella leveranserna av certifierade Bluetoothprodukter starta före årsskiftet. Den gamla standarden innehöll omkring 30 buggar.
Den nya Bluetoothstandarden, version 1.1, skall godkännas i mitten eller slutet av december. I bästa fall kan därmed de första kommersiella leveranserna av certifierade Bluetoothprodukter starta före årsskiftet.

Omkring 2000 företag väntar nu på Bluetoothkretsar. Ericsson Microelectronics anger att man omedelbart kommer att kunna leverera 1.1-kompatibla kretsar.

Sammantaget står vi nu inför det verkliga startskottet för den nya Bluetoothmarknaden som över 2000 företag satsat på.

- Revisioner av standarden antas i slutet av november och standarden Bluetooth version 1.1 väntas bli antagen i mitten eller slutet av december, säger Shannon Johnson i Intel, presstalesman för Bluetooth Special Interest Group (SIG) som tar de formella besluten om Bluetoothstandarden.

Rivstart för revisioner

SIG anger också att de företag som redan infört revisionerna i sina produkter kan starta certifieringen så snart revisionerna är antagna. Detta innebär att certifieringsprocessen startar i slutet av november, om allt går enligt den nya tidsplanen från SIG.

För att få använda Bluetoothnamnet måste alla företag först certifiera sina produkter för att garantera att de följer Bluetoothstandarden.

De företag som redan infört revisionerna går till en så kallad BQB (Bluetooth Qualification Body) som svarar för certifieringen. I Sverige är det Lars-Olov Johansson på Semko som är BQB, och han räknar med att det tar några veckor efter det att revisionen är klar innan de certifierade produkterna sedan kan levereras.

Ericsson Microelectronics har räknat med att Bluetooth version 1.1 blir klar i början av december. Standarden har varit ut på remiss och om inte SIG ändrar något och inget oförutsett inträffar så räknar man man att starta volymproduktion i december.

- Under förutsättning att det ser ut som vi tror kommer vi omedelbart att kunna leverera 1.1-kompatibla kretsar, säger Jonny Johansson, Ericsson Microelectronics.

30 buggar i gamla versionen

I oktober skickade SIG ut ett meddelande till samtliga drygt 2 000 företag som utvecklar Bluetoothprodukter och rekommenderade dem att vänta med lanseringen av kommersiella produkter till dess att Bluetooth version 1.1 var klar, på grund av buggar (felkonstruktioner) som hittats i den gamla versionen, version 1.0B. Totalt handlar det om cirka 30 allvarliga fel. Sedan dess har cirka 2000 företag runt om i världen väntat på att den nya standarden skall bli klar.

- Vi har ännu inte fått något officiellt besked om när Bluetooth version 1.1 blir godkänd. Men vi hoppas starta leveranserna i december, säger Pär Bergsten, vd för Allgons dotterbolag Wireless Solutions AB.

Wireless Solutions AB har väntat sedan i somras på sina Bluetoothkretsar. Man har kontrakt med en tysk kund och leveranserna skulle ha startat i augusti i år.

Flera månaders väntan

Sedan i somras har Wireless Solutions väntat på Bluetoothkretsar. Företaget utvecklade en hel Bluetoothfamilj med accesspunkt, PC-kort, skrivaradapter, RS 232-adapter och adapter för Compaqs handdatorer.

även Axis i Lund vill ligga tidigt ute. Företaget väntar bara på Bluetoothkretsarna.

- Om kretsleverantörerna inte kan leverera godkända kretsar för Bluetooth 1.1 så kör vi den gamla versionen. Det är viktigare att komma ut tidigt på marknaden. Axis kommer att ha produktprototyper klara och lanserade i år men de certifieras inte förrän nästa år, säger Eivind Kolstad på Axis.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)