- Vår analys visar att Bluetoothkretsarna inte blir så billiga snabbt, säger Jennifer Schmidt på analysföretaget.
Sannolikt tar det ända till 2002 innan prisnivån 10 till 15 dollar nås. Idag kostar Bluetoothkretsarna cirka 27 dollar, anger Meridien Research.
Elektroniktidningen har varit i kontakt med Axis i Lund och Wireless Solutions i Stockholm, två företag som bygger Bluetoothprodukter. Båda bekräftar att idag, innan den nya standarden Bluetooth version 1.1 är klar, så är priset högt, 25 till 30 dollar för en komplett Bluetoothmodul. Då ingår basbandsdel, radiodel och eventuella kringkomponenter. Detta gäller dessutom i volymleveranser om minst 10 000 enheter.
Kärnfrågan är hur snabbt priset går ner när volymproduktionen startar. Texas Instrument har tidigare i höst lanserat Bluetoothkretsar för fem dollar, men detta kräver mycket stora volymer, minst två miljoner enheter.
- De priser som Texas Instrument går ut med gäller i extremt stora volymer. Dock är det så att volymerna kommer att bli stora, främst drivs detta av de stora volymerna för mobiltelefoner, säger Kjell-Eivind Kolstad på Axis.
Hans slutsats är att för företag som inte köper jättevolymer kan priset bli betydligt högre än fem dollar under 2001-2002.
- Prisbilden bör dock komma ner till cirka 10 dollar, säger Kolstad, till Elektroniktidningen.
Det är uppenbart att de amerikanska analytikerna inte räknar med att utspelet från Texas Instrument tidigare i höstas kommer att driva fram stora generella prissänkningar.
- Volymleveransen startar första kvartalet 2001 och stiger sedan. Vi förväntar oss att leverera flera tiotal miljoner Bluetoothchipset under 2001, säger Bruce Johnstone, marknadsansvarig för Europa i Texas Instruments, till Elektroniktidningen.
Texas Instrument lanserade sina nya aggressiva priser i september och står idag fast vid sina uppgifter.
Texas nya chipset innehåller RF- och basbandskrets samt Bluetoothprogramvaran på ett rom och är avsett för mobiltelefoner och headset, den verkliga massmarknaden. För att komma ned i lägsta pris har Texas bland annat valt att lagra Bluetoothprogramvaran på läsminne (ROM) och kretsarna klarar bara punkt till punkttrafik. Detta innebär begränsningar i funktionaliteten men Texas menar att det är en riktig kompromiss för att snabbt driva fram en massmarknad.
Göte Andersson