JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Systemlösningar från Europa ratas
Europeiska leverantörer av WDM-system har misslyckats i Norden. Istället är det amerikanska systemtillverkare som hittills visat framfötterna.

Alcatel, Siemens, Marconi och Ericsson tillverkar WDM-utrustning, men de har inte lyckats något vidare i Norden ännu. Nokia sålde hela sin verksamhet för något år sedan. Istället är det Nortel, Lucent och amerikanska nykomlingen Sycamore som dominerar hos de viktigaste operatörerna i Norden.

Ericsson har redovisat ett enda större WDM-kontrakt i Norden, för finländska Soneras långdistansnät. Ericsson laddar dock om för att ta en plats på WDM-marknaden.

- Enligt vår analys kommer långdistansnäten i framtiden att svara för en tredjedel av WDM-marknaden medan två tredjedelar utgörs av andra nätoperatörer, säger Per O Andersson på Ericsson Data Backbone and Optical Networks.

Företaget tror att WDM-tekniken även kommer att slå igenom i lokal-, regional- och mobilnät de närmaste åren. Förutsättningarna i dessa nät är annorlunda eftersom det inte längre bara handlar om koncentrerade trafikflöden, ofta från punkt till punkt.

Ericssons plan är helt enkelt att föra in optisk teknik i sina nätprodukter på nya områden.

Européerna kommer

- I Norden dominerar amerikanska leverantörer på WDM-marknaden. I resten av Europa dominerar de europeiska leverantörerna Siemens, Alcatel och Marconi, säger Rolf Unterberger, chef för Siemens transportnät.

Han menar att de amerikanska leverantörerna kom in först på WDM-marknaden, men att de europeiska leverantörerna på senare tid ökat sina marknadsandelar. Siemens största kontrakt i Norden är med norska Enitel som köpt ett paneuropeiskt WDM-nät.

WDM-utvecklingen tog fart i USA för långdistansöverföring för några år sedan och de amerikanska leverantörerna Nortel, Lucent och Ciena blev dominerande i USA. Flera marknadsanalyser anger att Nortel och Lucent idag har mer än 50 procent av världsmarknaden.

Senare har även Cisco, genom köp av ett antal företag, slagit sig in på marknaden, bland annat köpte företaget svenska Qeyton Systems. Efterfrågan har varit stor och nya företag som Sycamore har fått luft under vingarna. Sycamore har sålt sitt system till flera stora nätoperatörer både i USA och Europa.

I USA finns ett stort behov av långdistansöverföring från kust till kust och detta har drivit fram kostnadseffektiva långdistansnät.

I Europa har inte samma drivkrafter funnits och de europeiska leverantörerna har därför inte vuxit på samma sätt. Resultatet har blivit att de amerikanska leverantörerna nu har fått en stark ställning även här.

Elektroniktidningen har även sökt kommentarer från Alcatel, men företaget har inte svarat.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)