JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett fiberpar klarar 1,6 Terabit/s nästa år
I Sverige bygger ett tiotal nätoperatörer kraftfulla fibernät med avancerade överföringssystem och optiska växlar. Men det är den svenska uppstickaren Utfors som tagit ledningen i införandet av ny avancerad infrastruktur.
Internettrafiken i Sverige och Norden beräknas växa med uppskattningsvis 100 gånger de närmaste tre-fyra åren. Därför bygger ett flertal nätoperatörer, såsom Telia, Utfors, Global Crossing, Colt, KPN Qwest, Pangea och Tele1 Europe, upp en helt ny infrastruktur här just nu.

Av dessa företag är det faktiskt Utfors som ser ut att bli först med att införa optiska växlar och ett avancerat WDM-system (Dense Wavelength Division Multiplexing) som klarar 160 våglängdskanaler i sitt nordiska nät. Varje fiberpar i nätet kommer därmed att klara att överföra 1,6 Tbit/s. Planen är att den nya tekniken skall införas under första halvan av nästa år.

Utfors har även en av världens snabbaste routrar, Junipers M160, i drift i Sverige. Samtidigt kan företaget redan idag leverera Gigabit Ethernet till slutkund via sitt WDM-nät, vilket man också är först med. Företaget har valt billig Ethernetbaserad teknik, medan konkurrenterna har anammat telekomvärldens traditionella och dyrare SDH-teknik (Synkron Digital Hierarki). Nätet togs i kommersiell drift för några månader sedan.

- Vi kan leverera 25 gånger högre kapacitet än konkurrenterna för samma kostnad för slutkunden, säger Sten Nordell, teknisk chef på Utfors.

Att Utfors har en billigare teknik medger även experter hos Lucent, som levererar Telias nya WDM-system.

Tomma plaströr är stommen

Det kommer dock att ta tid innan man kan se om Utfors verkligen kan hålla sina löften, hur marknaden delas och vilken teknik som i praktiken tar hem spelet. Det återstår också att se om telekunderna vill köpa just de tjänster som företaget säljer via sitt WDM-nät. Om man gjort rätt teknikval kan det driva fram en övergång till Ethernetbaserade system även hos andra nätoperatörer.

- I samma ögonblick som Utfors börjar tjäna pengar på Gigabit Ethernet kommer Telia att införa samma teknik, säger Lars Rydin, vd för Telia International Carrier som bygger och driver Telias internationella långdistansnät.

Utfors har byggt en kanalisation med 12 tomma plaströr mellan Stockholm, Göteborg, Malmö. Rörkanalisation finns även till Oslo. Företaget har sedan sålt fyra av dessa rör till de två paneuropeiska nätoperatörerna KPN Qwest och Pangea.

Outnyttjad kapacitet

Tillsammans med Telia och Tele1 Europe bygger Utfors dessutom rörkanalisation om sex rör från Stockholm till Haparanda. Företagen äger två rör vardera och i dessa installeras normalt kablar med 48 eller 96 fiberpar. Till detta hör att Utfors har sjökabel mellan Stockholm-Helsingfors, totalt 96 fiberpar, varav hälften har sålts till andra operatörer. Till Danmark har företaget också 96 fiberpar.

Idag har ett WDM-system vanligtvis kapacitet för 40 WDM-kanaler på ett fiberpar. Av dessa nyttjas mellan 10 och 20 kanaler och transsmissionssystemen klarar 2,5 Gbit/s eller 10 Gbit/s per kanal.

Efterhand kan alltfler WDM-kanaler tas i drift när kapaciteten i det första systemet har nyttjats. I varje kabel finns idag minst 47 outnyttjade fiberpar. Detta innebär att Utfors kan uppgradera sitt nät både genom att införa WDM-system med högre kapacitet - upp till 160 kanaler redan nästa år - och genom att införa fler WDM-system på outnyttjade fibrer.

Tack vare rörförläggningen är det dessutom möjligt att i framtiden byta till nya fiberkablar som klarar snabbare transmission.

Telia tror utfors gör rätt

De första delarna av nätet togs i kommersiell drift i juli i år. Totalt beräknas 3 600 kilometer vara i drift innan årets slut. Drygt
7 000 skall byggas, framför allt i Finland och Norge, och huvudparten skall vara klar nästa år.

Utfors har köpt sitt WDM-system av amerikanska Sycamore som utvecklat en teknik för att överföra Gigabit Ethernet över långdistansnät, vilket man är bland de första i världen med. De dominerande WDM-leverantörerna, framför allt Lucent och Nortel, har ännu inte lanserat sådana system.

Det finns branschexperter som ifrågasätter säkerheten i systemet men enligt Utfors utvärdering klarar det kvalitetskraven till och med bättre än traditionella SDH-system. Elektroniktidningen har även varit i kontakt med experter hos Telia som menar att Utfors är inne på rätt spår. Telia valde dock Lucent som WDM-leverantör vid sin upphandling tidigare i år.

Under nästa år när Utfors börjar använda optiska växlar skall det bli möjligt att dynamiskt välja vilken WDM-kanal som skall nyttjas för trafik. Idag görs ett statiskt val. Samtidigt blir det möjligt att dynamiskt fylla på och tappa av enskilda Gigabit Ethernetförbindelser via växlarna. Utfors planerar att placera optoväxlar i Stockholm, Jönköping, örebro och öresundsområdet, sannolikt även i Oslo.

Precis som Utfors har Telia byggt en egen infrastruktur med plaströr mellan storstäderna i Norden eller dragit sjökabel. Företaget har sålt rör till Global Crossing och Colt.

Telia bygger med Lucents WDM-system som klarar 40 WDM-kanaler och upp till 10 Gbit/s per kanal. Lucent har dock ingen teknik för att multiplexera flera Gigabit Ethernetsignaler, sådana produkter kommer nästa år. Lucent har dock levererat optiska växlar till andra nätoperatörer, bland annat Global Crossing.

Telia planerar ny upphandling av WDM-system under nästa år, vilket innebär att Lucent måste anstränga sig för att ånyo klara företagets krav.


WDM : Wavelength division multiplexing är en transmissionsteknik som kan öka kapaciteten i optiska fiberkablar till flera Tbit/s. Den sänder många kanaler i samma kabel, var och en på egen våglängd.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)