JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 31 maj 2020 VECKA 22
Ericssons största USA-kund, operatören AT&T Wireless, tänker satsa på den europeiska 3G-standarden WCDMA/UMTS. Beskedet, som går tvärsemot uppgifter i Dagens Industri, torde vålla stor glädje även hos Nokia.
Den amerikanska nätoperatören AT&T Wireless satsar på Europas 3G-standard WCDMA (UMTS) när företaget får tillgång till nya frekvenser för 3G-nät. Det beskedet har företaget nu gett till Elektroniktidningen.

Beskedet är särskilt viktigt för företag som Ericsson och Nokia som har en stark ställning som leverantörer av WCDMA-nät. USA är ett stort land och att bygga ett tredje generationens mobilnät med nationell täckning enbart för ett land som Storbritannien kostar 20 till 30 miljarder kronor. Det handlar därför om en oerhörd marknad när WCDMA byggs ut i USA.

- AT&T Wireless har beslutat att använda UMTS när vi får tillgång till nya radiofrekvensband för 3G, säger Rich Blasi, talesman för AT&T Wireless till Elektroniktidningen.

Enligt Blasi har AT&T Wireless inte redovisat några planer för att införa CDMA2000, den amerikanska 3G-standard som direkt konkurrerar med UMTS/WCDMA.

Affärstidningen Dagens Industri skrev nyligen att rykten nu florerar om att flera av Ericssons stora USA-kunder är på väg att satsa på CDMA2000. Det är dock nu uppenbart att det inte gäller AT&T Wireless, USA:s största nätoperatör med 15 miljoner mobilabonnenter och Ericssons största USA-kund.

Blasi anger också att AT&T Wireless planerar införa paketdatatekniken Edge för 3G-tjänster i företagets befintliga nationella mobilnät som baseras på standarden IS136/TDMA. Den uppenbara fördelen för den amerikanska operatören är att i ett första steg införa ett GPRS-backbonenät (kärnnät) som hanterar paketdatatrafiken fram till företagets alla basstationer i USA för Edgetrafiken. Den utbyggnaden startas först. AT&T Wireless kan därmed erbjuda paketdatatjänster i hela USA.

I ett andra steg kan sedan WCDMA införas och nya basstationer byggs ut och dessa kan sedan anslutas till det redan utbyggda GPRS-kärnnätet.

I USA pågår nu omfattande diskussioner om införande av 3G i stor skala. I oktober tog president Clinton initiativ till en snabb utbyggnad av 3G i USA. Enligt den amerikanska regeringen har USA kommit på efterkälken med 3G, och denna eftersläpning kan leda till att man förlorar mer än 100 miljarder kronor per år gentemot Europa och Japan från och med 2002.

Den amerikanska regeringen skall sälja nya 3G-licenser med start i juni 2002, enligt Clintons tidsplan. Presidenten har beslutat att USA skall använda samma frekvenser som resten av världen för 3G och detta öppnar nu vägen för att WCDMA får ett brett genombrott även i USA. Det innebär att en och samma WCDMA-terminal - mobiltelefon - kan användas i Europa, USA och Japan. Det är dessa nya frekvensband som AT&T Wireless är intresserade av.

De amerikanska myndigheterna har nu fått i uppdrag att utrymma de frekvensband som tidigare i år tilldelades 3G vid World Radiocommunications Conference 2000. Det gäller framför allt två frekvensband, 1755-1850 MHz, som nu disponeras av amerikanska försvaret, och 2500 till 2690 MHz som idag har civil användning.

Sommaren 2001 skall de två amerikanska myndigheterna FCC och NTIA ha sina förslag klara för att släppa dessa två frekvensband till 3G. Därefter skall FCC utforma regler för licenstilldelning och i juni 2002 startar auktionen. Så ser den officiella tidsplanen ut just nu.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)