JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De svenska licenserna för LMDS delas ut inom ett halvår
Franska Alcatel har tagit ledningen på den nordiska marknaden för radiobaserade bredbandiga paketdatanät (LMDS) som klarar upp till cirka 40 Mbit/s. Ericsson hoppas dock få kontrakt när nya licenser utdelas i Danmark och Sverige de närmaste sex månaderna. I Norge och Finland har de första LMDS-näten tagits i drift under året.
- Vi anser att Ericssons system är bättre än Alcatels, säger Svein Risberget, marknadsansvarig hos norska nätoperatören Eltele som skall ta sitt nya nät i kommersiell drift i Oslo i början av 2001.

Eltele ägs av Teledanmark och företaget har provat Ericssons nya LMDS-produkt Mini-Link Bas i mer än ett halvår och är nu beredd att ta systemet i drift och bygga ut i större skala i Norge.

Eltele är Ericssons första kommersiella kund för det nya systemet och beskedet är viktigt eftersom Ericssons hoppas sälja för många miljarder.

Eltele har licenser för LMDS-nät i Oslo och Trondheim där 40 procent av Norges befolkning bor. Företaget skall erbjuda telefoni, Internetaccess och hyrda ledningar framför allt till företagssektorn. Med LMDS klarar Eltele att erbjuda Internetaccess med både 4 och 10 Mbit/s, så hög kapacitet erbjuder inte Telenor idag till sina företagskunder via ADSL.

- Vi kan halvera priset för hyrda förbindelser, jämfört med de priser som Telenor tar ut, säger Risberget.

Fyra LMDS-licenser

I Danmark provar Telia ett LMDS-system från Alcatel och när proven startades kunde inte någon annan än Alcatel leverera ett fungerande system, uppger Telia. Den 18 december blir det klart om Telia får någon licens i Danmark och därefter kommer man att välja leverantör, förutsatt att företaget får licens.

Danmark skall dela ut fyra rikstäckande LMDS-licenser i bandet 24,5 till 26,5 GHz samt tre rikstäckande licenser i frekvensbandet 3,410 till 3,590 GHz. även det lägre frekvensbandet är avsett för punkt till multipunkttrafik men där används normalt system typ IEEE 802.11b. LMDS är avsett för betydligt högre kapacitet, upp till 40 Mbit/s, och dessutom klarar LMDS ofta även realtidstjänster som telefoni. Detta kräver större frekvenstilldelning, vilket är fallet i 26 GHz-bandet.

I Sverige räknar Post- och Telestyrelsen med att påbörja licenstilldelningen för LMDS under första kvartalet 2001. Industrin hoppas sedan på beslut om vilka som får licenser under första halvåret nästa år.

Finland började sälja regionala LMDS-licenser i fjol. Bland LMDS-operatörerna finns idag både finska och internationella företag. Norge har utdelat två nationella och fem regionala LMDS-licenser.

Alexander Kristofersson


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)