JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gait förenar GSM och TDMA
Ericsson utvecklar ny teknik för en kombinerad global GSM/TDMA-telefon, så kallad Gait-telefon. Dessa mobilnät har tillsammans idag 465 miljoner abonnenter.
Enligt källor inom Ericsson skall den nya telefonen lanseras 2002. Den uppgiften bekräftas dock inte av Jan Ahrenbring, marknadschef på Ericsson Mobile Communications. Han bekräftar dock att arbetet pågår.

- Avsikten är att åstadkomma en massmarknad för Gait-telefoner. Vi har skapat en teknisk plattform för detta. Tekniken finns tillgänglig, säger Jan Ahrenbring till Elektroniktidningen.

De sista dagarna i november i fjol blev det klart att amerikanska AT&T Wireless bygger upp ett nytt nationellt GSM-nät i USA parallellt med sitt befintliga TDMA-nät. Det innebär att GSM får starkt genomslag i hela världen, även i Nordamerika och Sydamerika där den amerikanska TDMA-standarden dominerar.

De nya uppgifterna om Gait-telefonen visar att arbetet med att föra samman GSM-världen och TDMA-världen pågått i snart två år. En särskild grupp kallad GSM/ANSI-136 Interoperability Team (Gait) har arbetat sedan 1999. De nordamerikanska GSM-operatörerna och UWCC (Universal Wireless Communications Consortium) som organiserar TDMA-operatörerna, samarbetar i Gait.

Ericssons ingenjörer i Research Triangle Park i North Carolina har utvecklat en teknik som möjliggör roaming mellan TDMA- och GSM-näten.

Detta innebär att abonnenter kan använda samma telefon när de reser i USA. Gait-telefonen roamar då mellan de olika mobiloperatörernas nät, vare sig det handlar om GSM eller TDMA. En amerikansk abonnent kan även nyttja Gait-telefonen i Asien, Europa och Afrika och förlitar sig då på GSM-näten.

I början av januari enades dessutom GSM industrins organisation GSM Global Roaming Forum med UWCC om att roaming mellan GSM- och TDMA-nät skall införas. Tekniska och kommersiella frågor måste lösas och UWCC och GSM Global Roaming Forum etablerar ett permanent samarbete för detta.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)