Normalt används ADSL-system för abonnentledningar av koppar som är tre till fyra kilometer långa. I USA:s glesbygder finns många mindre telefonbolag som i likhet med Chester Telephone har mycket långa kopparledningar. Huvuddelen av företagets abonnenter har abonnentledningar som är mellan 3,5 kilometer och 10 kilometer. Några procent av abonnentledningarna är till och med längre än 10 kilometer. Därför ändrar den nya förstärkaren förutsättningarna för de 35 miljoner amerikanska telefonabonnenter som idag inte kan få ADSL.
Chester Telephone utreder nu i vilken omfattning som tekniken skall införas. Företaget planerar också bygga om delar av sitt nät och flytta ut accesspunkter närmare abonnenterna för att därmed korta abonnentledningarna.
För att klara ADSL över tio kilometer krävs två förstärkare och de kostar cirka 1 000 dollar (10 000 kronor). En förstärkare klarar 7-8 kilometer. Därtill kommer naturligtvis högre driftkostnader än i oförstärkta system. Exakt hur Chester Telephone skall optimera sitt teknikval är ännu inte klart.
Enligt Symmetricom kan förstärkarna användas i ADSL-system från alla leverantörer som följer standard. Företaget anger att förstärkaren är provad och fungerar i ADSL-system från Alcatel och Advanced Fiber Communication. Om företagets produkt fungerar i alla befintliga ADSL-system så blir det betydligt lättare för varje telefonbolag att införa tekniken eftersom många redan har valt ADSL-leverantör.
Förstärkaren från Symmetricom är en så kallad booster, den befintliga signalen i kopparledningen förstärks i befintligt frekvensband. Uppströms- och nedströmssignal delas upp och förstärks var för sig. Förstärkaren innehåller filter för detta. Strömförsörjningen klaras via telefonledningen. Försäljningen av den nya produkten Golong startar andra kvartalet i år, enligt planerna.
- Symmetricom har sex patent för förstärkaren, säger Don Chipwith, ansvarig för affärsutveckling i Symmetricom.
I de ledningar där förstärkaren används kan telefoni inte överföras parallellt. Detta är dock inget större problem eftersom amerikansk telefonnätstandard innebär att minst två abonnentledningar dras fram till varje abonnent, enligt Chipwith.
Svenska Telia menar att den nya produkten inte passar deras planer. Idag erbjuds ADSL för cirka 65 procent av svenska telefonabonnenterna och Telia planerar bygga ut nätet så att över 90 procent nås. Det återstår dock minst 100 000 abonnentledningar i Sveriges glesbygder.
- Telia vill inte ha förstärkare installerade på abonnentledningen. Kostnaderna blir för höga. Vi vill ha aktiv elektronik i telefonstationen eller hos abonnenten, säger Ove Alm i Teliabolaget Skanova.
Telia köper ADSL-system från Nokia, Alcatel, Ericsson och Orckit. Alcatel och Nokia är störst och ingen av dem planerar utveckla motsvarande teknik, säger de till Elektroniktidningen.
Göte Andersson