JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Bluetoothstandarden klubbas 22 februari
Efter lång väntan är datum nu satt för version 1.1 av specifikationen för Bluetooth. Beslutet väcker hopp om att förseningarna nu är historia, och att massproduktion kan komma igång.
Om några veckor, den 22 februari, skall Bluetoothstandarden version 1.1 slutligen antas av Bluetooth SIG. Det är den första kommersiella versionen och den kommer att få global spridning.

Före 22 februari måste drygt 2000 företag anmäla om de har några patentkrav på den nya standarden. Efter det att specifikationen har antagits får de drygt 2000 företag som ingår i Bluetooth SIG sedan fri tillgång till specifikationen utan avgifter.

- Bluetooth version 1.1 kommer att antas om två och en halv vecka, säger Stefan Svedberg, representant för Ericsson i Bluetooth SIG, till Elektroniktidningen.

Efter flera månaders diskussioner verkar det som om allt slutligen nu är klart. Företagen har putsat på detaljerna i snart sex månader. Ett brev har nu skickats till samtliga medlemsföretag.

Att alla företag får fri tillgång till den nya specifikationen utan några krav på upphovsrätten till ingående delar, det som kallas IPR, Intellectual Property Rights, är naturligtvis mycket viktigt. Det är det slutliga steget innan företagen kan göra sina slutliga konstruktioner och starta massproduktion av Bluetoothprodukter.

- Hoppar enskilda företag inte av någon vecka efter beslutet nu i februari så godkänner de att deras IPR fritt får användas av alla andra medlemmar i Bluetooth SIG för Bluetoothprodukter, säger Svedberg.

De drygt 2000 företag som är medlemmar i Bluetooth SIG överlåter sina standardblockerande IPR till övriga medlemmar. Det är ett av de viktigaste krav som ställs på medlemmarna och i den nya version som nu antas måste varje medlem på nytt granska specifikationen eftersom nya funktioner nu ingår som inte fanns i den tidigare versionen.

Alla medlemmar i Bluetooth SIG skall även skriva på ett så kallat Adopters Agreement version 1.2 som reglerar villkoren för att få tillgång till specifikationen. Denna överenskommelse innebär att företagen måste följa standarden och även genomgå certifiering enligt den modell som Bluetooth SIG har fastställt.

Den standard som skall antas 22 februari omfattar "Core and Profile Specifications" version 1.1. Detta är en uppgradering av den gamla standarden. Dessutom tillförs "Extended Service Discovery Profile for Universal Plug and Play", version 0,95a.

Denna nya standard handlar om "Universal Plug and Play", det vill säga automatisk identifiering och anslutning mellan olika Bluetoothterminaler skall införas i Bluetooth. Microsoft är drivande i detta arbete och det är avsett för alla slag av Bluetoothterminaler.

De stora förseningar som inträffat under utvecklingen av den nya specifikationen hoppas företagen nu göra något åt. En annan viktig förändring är att ett nytt företag, Blutooth SIG Inc baserat i USA, som skall bildas i vår, får uppdraget att förvalta vidareutvecklingen av Bluetoothstandarden.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)