JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jöran leder idéernas gräddfil
Ericsson Business Innovation är länken mellan briljanta idéer hos personalen och företagets högsta ledning. Jöran Hoff leder verksamheten där och hans uppgift är att ifrågasätta Ericssonkoncernens tekniska och kommersiella strategier på nya viktiga områden.

En anställd på Ericsson med förslag som inte ryms i den vanliga organisationen kan numera gå till Ericsson Business Innovation, EBI. Här kan hon eller han få stöd att driva sin idé till ett system som sedan lanseras på världsmarknaden.

- Vi tillåter oss att ha egna åsikter om vad som är bra för Ericssons framtid och att driva de sakerna och testa dem. Vi måste kunna agera utan att hela tiden gå och fråga den stora organisationen, säger Jöran Hoff, Ericsson Business Innovations vd.

Jöran Hoff är vd för Ericsson Business Innovation.
Foto: Peter Lyden på Scanpix


Ett bra exempel är Ericssons produkt Local Community System (LCS), ett bredbandsnät som baseras på Ethernet och installeras hos vanliga hushåll. Nätet är avsett för snabb Internetaccess, IP-telefoni och IP-tv och skapat utanför Ericssons gamla linjeorganisationer.

Där satsar man huvudsakligen på ADSL, precis som konkurrenterna Alcatel, Nokia och Siemens. Jöran Hoff tror dock att Ethernet är ett starkt alternativ till ADSL, framför allt i flerfamiljshusen.

Ethernet rätt på lång sikt

Nu har Ericsson sålt LCS till nätoperatörer, stora fastighetsägare, kommuner och energibolag i Sverige och andra länder. Elektroniktidningen har nyligen gjort en enkätundersökning som också visar på att de allra flesta bostadsföretagen i Sverige ser Ethernet som det långsiktiga alternativet. De överger telekomindustrins traditionella bredbandsteknik.

- Om man skall lyfta fram något som succé, där vi har kämpat oss fram i organisationen, så är det just Ethernet Access. Men nu är det accepterat och vi lyckas bra på marknaden.

Vad beror det då på att Ericssons linjeorganisation inte förstod vad som skulle ske på marknaden?

- Det här är ett nytt område och de stora linjeorganisationerna fokuserar på sina områden. Det är inget onaturligt i det, säger Hoff.

Han menar att just Ethernet Access tydligt visar konflikten mellan Ericssons traditionella organisation som driver traditionell teknik och EBI som har fördelen att kunna tänka fritt.

Självklart finns begränsningar i denna frihet. Det kostar stora pengar att sätta nya systemprodukter på världsmarknaden. Innan EBI:s nya stora projekt fullföljs med produktlansering måste de godkännas av företagets styrelse. Ordförande där är Kurt Hellström och där finns också tungviktare som Sten Fornell, Jan Uddenfeldt och Britt Reigo. Besluten fattas alltså på högsta nivå när EBI vill fullfölja sina planer.

- Vi har haft några projekt uppe som vi har fått nej till, men vilka det är vill jag inte nämna.

Produkter från EBI som nått kommersiell framgång kan så småningom antingen bli en del i Ericssons kärnverksamhet, eller säljas till andra aktörer.

Strategisk etablering

Ericssons Business Innovation är ett fristående bolag som formellt startades i oktober förra året. Inom företaget finns 125 anställda och totalt arbetar några hundra personer i verksamheten. Tidigare har det funnits enheter inom Ericssons linjeorganisationer med uppdrag att utveckla nya produkter och system, men då kunde chefen för dessa säga nej till lovande projekt.

Förr drevs enskilda projekt mer på personligt initiativ. En ny stark organisation var därför en strategisk förändring. Jöran Hoff menar att insikten om att EBI behövs har mognat fram i Ericssons ledning.

Logiken i detta resonemang är naturligtvis att man borde infört den nya organisationen tidigare.

- Jag kan inte förneka att det förmodligen hade varit fördelar att ha den här organisationen redan för tio år sedan, även om fördelarna är större idag genom att marknaden ser ut som den gör, säger Hoff.

IT-industrin förändras snabbt och det är lätt att se hur det går för de företag som inte är tillräckligt innovativa. Ericsson och Nokia har surfat på mobilvågen och är idag större än Alcatel och Siemens, som tidigare var Europas största telekomleverantörer. Det visar tydligt på hur det går om man inte ser nya trender i tid.

EBIs lista över verksamhetsområden är både lång och bred. Företaget deläger en rad bolag utanför Ericssons traditionella kärnaffär, från äldre företag som AU System till nya som Wireless Car.

Bland nya system som företaget stött finns Phoenix för att hjälpa äldre och sjuka att bo kvar i sina bostäder. Dessutom finns produkter som klarar bredband via kabel-tv (Multilet), trafikbalansering för Internettrafik (Lodbroker), hemservrar för IP-telefoni och bredbandstjänster, video via IP-nät, mobila Internettjänster för bilindustrin samt plattformar för Internetbaserade spel.

I hemlighet utvecklas också nya produkter, bland annat baserade på Bluetooth.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)