Den innebär att Nortel, Lucent och Cisco inte kunde konkurrera och Ericsson hoppas därför tränga sig in även hos flera andra av USA:s allra tyngsta telefonbolag.
- Vi diskuterar nu med AT&T och SBC om Engine. Alla nätoperatörer måste migrera till multitjänstnät. Hittills har vi bara förlorat ett kontrakt till någon konkurrent, säger Mitch Lewis, marknadsansvarig för Engine inom Ericsson Multiservice Networks.
Ericsson uppger att företaget idag är världens största leverantör av ATM-baserade multitjänstnät med en marknadsandel på 35 procent.
Drivkraften för att avveckla de gamla kretskopplade telefonnäten är stora besparingar. Det blir minst 30 procent billigare jämfört med att investera i traditionell teknik. Telia Danmark uppger att besparingarna kan bli hela 50 procent. De nya multitjänstnäten klarar även att hantera andra realtidskritiska tjänster som tv och dessutom IP-trafik.
Worldcoms beslut kommer därför att öka trycket på andra amerikanska och globala operatörer att också investera i ny nätutrustning eftersom alternativet på sikt är att producera till högre kostnader, vilket är farligt särskilt i USA där konkurrensen mellan långdistansoperatörerna är stenhård.
För några månader sedan valde även Telia International Carrier Ericssons Engine för sin internationella telefonitjänst.
- En del av Ericssons konkurrenter har givit upp när det gäller multitjänstnät, säger Lars Rydin, chef för Telia International Carrier.
Enligt experter i Telia lär det gälla både Siemens och Lucent. ärkerivalen Nortel har dock inte kastat in handduken men Telia bedömde att Ericsson hade det bästa alternativet.
Det som är speciellt i Engine är att telefonsignaleringen centraliseras till en telefonserver och själva växlingen görs i en lokalt utplacerad så kallade mediagate. I Telias fall innebär detta att företaget sätter upp några få telefonservrar i Europa och en mediagate per land i tio länder.
Detta nät klarar den internationella telefontrafiken mellan tio länder och till resten av världen. Detta nät har sedan ett gränssnitt för telefontrafik på hela 155 Mbit/s gentemot de lokala telefonbolagen.
Göte Andersson