JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny optoförstärkare röner stort intresse
nLight Photonics, en ny hemlighetsfull amerikansk uppstickare, har utvecklat egna fiberoptiska förstärkare, (Erbium Doped Fiber Amplifiers) och pumplaser (Raman). Det nya företaget har dragit in 44 miljoner dollar för att bygga en fabrik och starta masstillverkning nästa år.
- Vi räknar med att ta minst 25 procent av marknaden år 2005. I dag är den värd en miljard dollar per år och 2005 är den värd fem miljarder dollar, säger Scott Keeney, vd för nLight Photonics till Elektroniktidningen.

nLight Photonics har uppenbarligen lyckats övertyga investerarna om att den nya fiberoptiska förstärkaren verkligen kan konkurrera med produkterna från de två amerikanska leverantörerna JDS Uniphase och SDL Inc som helt dominerar marknaden idag.

Ingen ny uppstickare får idag investerare att skjuta till 44 miljoner dollar för en ny fabrik utan att kunna övertyga om fördelarna med de nya produkterna. Den bedömningen gör svenska experter.

Keeney vill inte redovisa exakt hur företagets nya produkter fungerar. Företaget har sökt patent men de är ännu inte offentliga. Keeney uppger att företaget kommer att redovisa mer om sina nya produkter senare i år.

- Vi har ett nytt sätt att integrera komponenterna, säger Scott Keeney.

Marknaden för nya fiberoptiska förstärkare väntas växa mycket snabbt och en viktig drivkraft är att de nya så kallade Ramanförstärkarna öppnar vägen för att dramatiskt höja kapaciteten i befintliga fiberoptiska nät.

Dagens transmissionssystem klarar terabitkapacitet via en enda fiber och Ramanförstärkare ger teoretiska möjligheter att höja kapaciteten flera gånger.

- Ramanförstärkarna ger möjlighet att börja använda nya våglängdsband i befintliga fiber för fiberoptisk kommunikation, säger Peter Blixt på Ericsson Microelectronics.

I dag används det traditionella C-bandet i våglängdsbandet 1500 nanometer. L-bandet skall nu börja användas. Det ligger ovanför C-bandet. I dessa två väglängdsband kan EDFA-förstärkare användas. Ramanförstärkare kan användas för att även öppna 1300-bandet för fiberoptisk kommunikation.

En annan fördel med Ramanförstärkarna är att de kan användas för att utöka avståndet för elektrisk regenerering av signalen till uppemot 3 000 kilometer, från dagens cirka 500 kilometer med EDFA-förstärkare.

Marknadsexperterna väntar att Ramanförstärkare vinner stora marknadsandelar när det hittills outnyttjade L-bandet tas i drift.

Ramanförstärkarna baseras på en ny teknik. En högkapacitetslaser sänder sitt ljus i motsatt riktning mot den inkommande optiska lasersignalen som överför bitströmmen. Ramanförstärkaren förvandlar då delar av den optiska fibern till en enda förstärkare för den ankommande optiska signalen.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)