JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nortel går före transportnätsstandard
Den kanadensiska systemleverantören Nortel lanserar en ny generation transportnätsprodukter som skall hantera trafiken både i fasta IP-nät och i 3G-näten ända fram till basstationen.
Därmed försöker företaget stärka sin position gentemot Ericsson, Nokia och andra leverantörer av 3G-system, optiska nät och datanät.

- Vi kan nu leverera vår ATM-växel Passport 15000 till 3G-nät och den klarar trafiken i den fasta delen i 3G-näten. Vi kan uppgradera denna ATM-växel med den nya GMPLS-tekniken när mobilnätoperatören vill göra detta, säger Tim Hubbard, systemexpert på Nortel.

Telekombranschen är i full färd med att utveckla en ny standard för transportnät baserade på en teknik kallad General Multiprotocol Label Switching (GMPLS). GMPLS skall användas för att klara realtidstrafik via IP-nät och för att skapa tjänster och garantera kvaliteten i näten. De första standarderna för elektriska nät har blivit klara i år och nu kommer Nortel med de första produkterna. För de optiska näten blir MPLS-produkterna klara om några år, säger företaget.

Helt nya tjänster

De ekonomiska fördelarna med en gemensam standard för intelligenta transportnät är mycket stora och för branschen handlar det även om att det blir möjligt att erbjuda helt nya tjänster. Och Nortel försöker ligga tidigt ute med produkter som går före standarden.

Nortel räknar med att GMPLS slår igenom i de nya 3G-näten när Release5 av 3G-standarden införs vilket beräknas ske tidigast 2003-2004. Release5 kallas också populärt All-IP. Det är i denna version av 3G-näten som IP-tekniken skall införas fullt ut och den gamla kretskopplade tekniken överges. GMPLS utvecklas inom Internetvärldens standardiseringsorganisation IETF och telekomvärldens standardiseringsorganisation ITU. Målet för industrin är att etablera en gemensam standard i samverkan mellan de olika organisationerna. De utvecklar en ny nätverksarkitektur som baseras på en vidareutveckling av MPLS (MultiProtocol Label Switching) så att MPLS-tekniken även kan användas inom det optiska området. Den nya nätstandarden kallas Automatic Switched Transport Networks (ASTN) för att betona att det är ett intelligent nät som hanterar både elektriska och optiska nät.

Också Nokia har produkter för MPLS till 3G på gång, men först senare i år. Elektroniktidningen har också sökt kommentar från Ericsson om införandet av GMPLS och ASTN men tyvärr inte fått några svar.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)