JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson får mobilt genombrott i Kina
Efter att den kinesiska regeringen tidigare stoppat upphandlingen av nya mobiltelefonnät har Ericsson tillsammans med fem andra leverantörer nu skrivit på ett avtal om att förse 14 miljoner abonnenter med telefoni enligt CDMA-standarden.
Den kinesiska operatören Unicom som sköter upphandlingen har preliminära affärsplaner som säger att kapaciteten i dess CDMA-nät skall höjas till 50 miljoner abonnenter inom tre år. Sammantaget kan det handla om ytterligare upphandlingar för cirka 35 miljarder kronor de närmaste åren.

- Vi väntar ny upphandling hos Unicom under 2002, säger Jan Malm, Ericssons Kinachef, till Elektroniktidningen.

I en första omgång har Unicom har valt sex leverantörer för sitt CDMA-nät. Beskedet kom i tidigare i veckan efter att planerna tidigare legat på is. Ericsson fick order för drygt två miljarder kronor vilket motsvarar ungefär 15 procent av den totala investeringen. Resten av ordern gick till Lucent, Motorola, Nortel, Samsung och den kinesiska leverantören ZTE. Men Ericsson hoppas höja sin andel vid kommande upphandlingar.

- Hur leverantörerna lyckas leverera och hur bra produkterna fungerar är de två viktigaste faktorerna inför kommande upphandlingar, säger Malm.

Priset vid den första upphandlingen var cirka 100 dollar per CDMA-abonnent och Unicom köpte kapacitet för cirka 14 miljoner abonnenter.

Operatören planerar att redan nästa år införa uppgraderingen CDMA20001X i sitt nät. Det innebär att mobilnätet får kapacitet för en paketdatatjänst som klarar 144 Kbit/s och därmed kan Unicom erbjuda mobila Internettjänster i stor skala.

Unicom blir också först i världen med att införa SIM-kort i hela sitt nya CDMA-nät, enligt Ericsson. SIM-kort används för att identifiera abonnenten och abonnenten kan flytta sitt SIM-kort mellan olika telefoner. SIM-kort ingår från start i GSM-standarden men inte i den första versionen av CDMA och de stora etablerade CDMA-nätoperatörerna har ännu inte infört tekniken i sina nät.

Kina blir nu i ett slag ett av världens största CDMA-marknader och Unicom blir Ericssons största CDMA-kund.

För Ericsson var Unicoms upphandling en stor framgång. Det gäller naturligtvis också den nya kinesiska leverantören ZTE som fick sin första volymorder för CDMA-nät.

- Idag har Ericsson sju procent av världsmarknaden för CDMA-nät. Vårt mål är att nå tio procent i år och 20 procent inom fem år, säger Gwen Larsen på Ericsson Radio Systems.

Marknaden för CDMA-nät har hittills dominerats helt av de amerikanska leverantörena Lucent, Motorola och Nortel som har stora kunder framför allt i USA.

Det finns 100 miljoner GSM-abonnenter i Kina och antalet ökar med fem miljoner per månad. GSM är världens dominerande mobiltelefonistandard med 500 miljoner abonnenter. CDMA har passerat 80 miljoner abonnenter. Båda standarderna fortsätter att växa i snabb takt.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)