JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia inför IP-baserad plattform för GSM
Telias planerar införa röststyrning i stor skala i mobilnätet. Telias 2,5 miljoner mobilabonnenter skall få möjlighet att styra sin teletrafik, bestämma vilka samtal som skall släppas fram och vart de skall dirigeras, enligt ett förslag som skall behandlas nu i juni.
Det handlar om att införa en helt ny IP-baserad tjänsteplattform kallad Golden Gate och att abonnenterna kan kommunicera med denna nya tjänsteplattform med hjälp av röstkommando, wap-telefon eller pc.

Telia Mobile skall nu fatta beslut om förslaget och tidigast inom ett halvår kan tekniken införas i stor skala, enligt planerna.

- Telia är först i världen med att styra ett kretskopplat nät från en IP-baserad plattform, såvitt vi känner till. Förra veckan såg vi att alla komponenter fungerade för första gången, säger Stefan Hagbard, projektledare i Telia Mobile.

Röststyrning av avancerade teletjänster är självklart mycket intressant.

När abonnenten med hjälp av röstkommandon kan styra vilka tjänster de skall ha så blir det mycket enklare för vanliga abonnenter att börja nyttja avancerade tjänster.

Idag finns begränsade möjligheter för abonnenten att själv styra sin egen inkommande trafik. Med Golden Gateplattformen införd kan helt nya tjänster införas och det blir dessutom mycket billigare att utveckla de nya tjänsterna, enligt Hagbard.

Det är Telia själva som står bakom den nya teknikplattformen Golden Gate och den har utvecklats tillsammans med kanadensiska Nortel.

Den baseras på Internetvärldens IP-telefonistandard SIP (Session Initiation Protocol). Telia är först i världen med denna lösning och Telia och Nortel har sökt patent och dessutom föreslagit att Golden Gate skall bli en ny Internetstandard.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)