JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu blir 4G allvar
Europas tunga mobilföretag med Ericsson i täten har nu valt strategi för att införa fjärde generationens mobilnät. 2010 skall en ny global standard vara klar och ytterst handlar det om att de europeiska företagen ska klara att behålla ledningen i telekombranschen.
Den nya 4G-standarden ska klara överföringshastigheter på 100 Mbit/s till abonnenterna. Första steget i processen tas nu i juli när ett industriforum skapas. Forumet går under namnet Wireless World Research Forum (WWRF).
 
- Syftet är att utveckla en enhetlig global standard för fjärde generationens mobilnät, säger Håkan Ericsson, chef för Ericsson Research, till Elektroniktidningen.
 
Meningen är att samla nätoperatörer och systemleverantörer från hela världen och gemensamt ta itu med alla de frågor som behöver lösas. Det handlar om att ta ett rejält kliv från 3G-nätets kapacitet när hastigheten på dataöverföringen höjs till 100 Mbit/s.
 
Det kommer att krävas ny frekvenstilldelning, integration mellan mobilnät och tv-nät, småcellsnät med optisk kabel fram till varje basstation. Viktiga frågor som industrin måste ta ställning till när den grundläggande nätarkitekturen för 4G utarbetas.
 
Känslig politik
 
Att åstadkomma ny frekvenstilldelning och samordning med tv-branschen är en process som kan ta många år enligt källor på Ericsson.
 
Flera av de allra viktigaste frågorna kan industrin lösa gemensamt genom att komma överens i WWRF och diskutera med andra parter.
 
Men särskilt frekvenstilldelning och samordning med tv-industrin är mycket känsliga politiska frågor som förutsätter förhandlingar och diskussioner med andra företag, kultur- och industridepartement världen över.
 
Tanken är att frågorna ska vara lösta till år 2005. Sedan startar en standardiseringsprocess där industrin utvecklar den teknik och de nätprodukter som behövs för 4G.
 
I början av året startade Ericsson, Nokia, Siemens och Alcatel ett gemensamt projekt kallad Wireless Strategic Initiative (WSI). Det är inom detta projekt som företagen enats om tågordningen för att införa 4G-näten. En lång rad andra företag och forskningsinstitutioner har engagerats i en separat expertgrupp, däribland japanska NTT Docomo.
 
WWRF skall ha en global förankring enligt planerna och de europeiska och japanska företagen vill uppenbarligen förstärka den allians som skapades mellan Europa och Japan då den gemensamma 3G-standardden WCDMA etablerades.
 
Varken Cisco, Nortel eller Lucent står idag på den första medlemslistan. Det är dock klart att Motorola skall bli medlem i WWRF, enligt Elektroniktidningens källor.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)