JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vill bevisa att hemnät lönar sig
Trots alla negativa signaler försöker Ericsson nu bevisa att hemnäten lönar sig. Företaget har tillsammans med Electrolux tagit sitt första hemnät för flerfamiljshus i kommersiell drift. Nätet ger de anslutna bostäderna en stor uppsättning tjänster, som energistyrning och larm.
Ericsson och Electrolux hoppas sälja sitt nya OSG-baserade hemnät, Open Service Gateway, till tiotals miljoner bostäder. Om allt går vägen handlar det om försäljning för många miljarder kronor.

- Ingen annan leverantör har ett liknande nät. Vi har nu världens mest avancerade OSG-baserade system för vanliga bostäder i drift, säger Jorma Mobrin, tillförordnad vd i E2, ett bolag som ägs gemensamt av Ericsson och Electrolux.

En dryg månad efter starten är det nu klart att det nya hemnätet fungerar enligt förväntningarna, anger Mobrin.

Huset, som finns på Kungsholmen i Stockholm, har byggts och ägs av byggföretaget JM. Det finns 126 lägenheter och drygt 20 hyresgäster har hittills flyttat in. Under nästa år planerar byggföretaget och E2 att verifiera fördelarna med systemlösningen.

- Vi hoppas ha slutsatserna klara i slutet av 2002, säger Johnny Kellner, projekteringschef och miljöchef i JM som satsar ett par miljoner kronor på hemnätsprojektet.

Införs i nya byggen

JM siktar på att införa den nya tekniken vid framtida byggen. Det är E2 som är ansvarig för systemlösningen och E2 siktar på internationell lansering. Ericsson vill sälja hemnätsystemet, som ännu inte fått något namn, på den internationella marknaden, framför allt till stora telefonbolag som säljer ADSL-tjänster. Ericsson anger att diskussioner pågår med flera stora telefonbolag i Telias storlek.

Utvecklingen av det nya hemnätet har pågått i två år och det som är helt nytt är att i en samlad systemlösning klara i stort sett alla tänkbara hemnättjänster i ett nät baserat på industristandarden OSG. I varje bostad finns en OSG-server och tack vare den går det att upprätta säker kommunikation så att bostadsinnehavaren via Internet kan kommunicera med och styra funktioner i sin egen bostad. OSG-servern kommunicerar med en centralt placerad server som kontrollerar certifikatet för den enskilde bostadsinnehavaren. Säkerhetslösningen är central i det nya hemnätet.

I själva bostaden installeras två separata nät. Ett styr- och reglernät baserat på Lonworks och ett nätverk dit pc och andra terminaler ansluts för Internetkommunikation. Lonworksnätet används för styr och reglerkommunikation. Pc:n kan kommunicera med Lonworksnätet via en säker access.

De kommunala bostadsföretagens organisation Sabo, med drygt 900 000 bostäder, anger att de inte känner till något lika avancerat hemnät hos någon annan fastighetsägare i Sverige.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)