JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Företagare får billigt bredband via radio
Nya radiobaserade LMDS-nät skall byggas i landets samtliga 289 kommuner och de kommer att ge flera hundra tusen små och medelstora företag billigare bredbandskommunikation. Det handlar om prissänkningar i storleksordningen 50-75 procent jämfört med fast Internetanslutning hos Telia.
Statliga Post- och telestyrelsen, PTS, har nu nätoperatörer som lovar bygga LMDS-nät i samtliga kommuner med täckning av minst 50 procent av landets företag. Investeringar för uppskattningsvis fem till tio miljarder kronor krävs. PTS avvaktar nu bara besked om prövningsproceduren från regeringen.

- Under oktober månad kan regeringen ge besked och därefter kan PTS fatta beslut om tillståndsutdelningen, säger Peter Holm på Näringsdepartementet till Elektroniktidningen.

Staten har beslutat utdela tillstånd för yttäckande radionät i frekvensbanden 24,5 till 29,5 GHz. Nätoperatörerna är fria att välja teknik själva.

Det handlar om punkt till multipunktnät som telekombranschen kallar LMDS (Local Multipoint Distribution Service). Det finns ingen etablerad LMDS-standard idag.

Kostar miljarder

PTS anger till Elektroniktidningen att utvärderingen nu i princip är klar och att fyra av de fem sökande (Europolitan, Telenordia, Telia, Quadracom Access och Utfors) uppfyller kraven. PTS delar ut poäng för nätoperatörer som lovar installera nät i varje län till 2003, i varje kommun till 2005 och till minst 50 procent av företagen till 2007.

Enligt branschexperter kostar det upp till ett par miljarder kronor per operatör att bygga ut de nya LMDS-näten i Sverige enligt PTS krav.

De åtaganden nätoperatörerna nu gjort gentemot PTS innebär i praktiken att huvudorten i varje kommun täcks men att företagen på mindre orter och i glesbygden inte erbjuds de nya tjänsterna. PTS anger att ingen av operatörerna erbjudit sig att installera LMDS-nät som täcker samtliga företag i samtliga kommuner.

Redan idag finns lokala stadsnät runt om i landet som konkurrerar med Telia på marknaden för fast anslutning till Internet. Det riktigt intressanta är att nätoperatörerna sammantaget bedömer att de nya LMDS-näten verkligen kan konkurrera trots den fiberutbyggnad som redan pågår i många kommuner.

Idag betalar småföretag cirka 6 000 kronor per månad till Telia för fast anslutning till Internet med kapaciteten 512 kbit/s. Det gäller framför allt på mindre orter där det saknas konkurrerande nätoperatörer. Nu anger Telia själva att de räknar med att erbjuda en LMDS-tjänst med kapacitet mellan 2 och 10 Mbit/s och priset kan bli 1 500 till 2 000 kronor per månad. Telias LMDS-experter räknar också med att LMDS kan konkurrera med företagets egen ADSL-tjänst. Dessa besked talar för att LMDS är mycket konkurrenskraftigt. När PTS dessutom delar ut fyra tillstånd så blir konkurrensen hård.

Henrik Lundström


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)