JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson ger alla samma chans
Ericssons plattformsbolag startade första september i år. Nu letar företaget stora som små kunder i framför allt USA, Kina och Indien. Alla lovas samma tillgång till de allra nyaste och viktigaste plattformarna.
- Plattformsbolagen kommer att driva fram en revolution i mobiltelefonbranschen.

- Tillverkare som har en stark produktionsapparat, en stark marknadskanal eller en kombination av detta kan nu bli stora leverantörer av mobiltelefoner.

Det säger Tord Wingren chef för Ericsson Mobile Plattforms, som nu söker kunder för sina mobiltelefonplattformar i framför allt USA, Kina och Indien. Därmed kan mindre mobiltelefonleverantörer få tillgång till mobiltelefonplattformar i absolut högsta klass och i framtiden kan de fortsätta att köpa nya och bättre versioner från konkurrerande plattformsleverantörer. Tröskeln sänks och nya företag förväntas våga sig in på marknaden.

Så ser visionen ut. Konsekvensen borde bli att hela mobiltelefonimarknaden vidgas. De ledande mobiltelefontillverkarna sätts under hårdare press. En grundläggande förutsättning för detta är naturligtvis att plattformsleverantörerna verkligen etablerar en öppen marknad och inte ger enskilda stora kunder exklusiv tillgång till nya viktiga plattformar. Något Tord Wingren faktiskt utlovar.

- Vi går in för att erbjuda de mest konkurrenskraftiga plattformarna till alla. Om Sony Ericssons konkurrenter lyckas göra mer attraktiva mobiltelefoner på våra plattformar så har Sony Ericsson ett problem, säger Tord Wingren till Elektroniktidningen.

UMTS om ett år

Han räknar med att Motorola blir huvudkonkurrent, men även Agere, brittiska TPP Com, Qualcomm och Siemens/Infineon är eller spås bli framtida konkurrenter.

- Det finns en marknad för en handfull plattformsleverantörer med en årsomsättning på uppskattningsvis en till två miljarder kronor per bolag med 700 till 1 000 anställda.

Ett format i den storleken behövs för att kontinuerligt kunna utveckla nya plattformar som täcker hela GSM-marknaden.

Ericssons plattformsbolag planerar att sälja många plattformar för den amerikanska TDMA-standarden och GSM. För GSM-världen finns tre GSM/GPRS-plattformar, en Edge-plattform samt tre UMTS-plattformar. Tillsammans täcker dessa standarder runt 75 procent av världsmarknaden.

Företagets första GPRS-plattform heter Carbon och bygger på den hård- och programvara som finns i den nya GSM/GPRS-telefonen T68. De andra två heter GPRS1 och Cobalt. Den första UMTS-plattformen heter Platinum och den blir tillgänglig under andra halvan av nästa år, enligt lanseringsplanerna. Platinum skall klara 384 Kbit/s och parallell kommunikation med tal och Internettrafik.

Plattformarna kommer hela tiden att vidareutvecklas och nya funktioner tillföras. äldre plattformar fasas ut, medan nya introduceras. Tillsammans skall de täcka allt från enkla till de mest avancerade telefonerna, inklusive handdatorer.

Plattformarna för GPRS och 3G utrustas med ett realtidsoperativsystem från OSE Systems. Telefonleverantören väljer sedan själv vilket högnivåoperativsystem som de vill ha i telefonen, till exempel Symbians Epoc eller Microsofts Windowsprodukt.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)