JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mjuka mobilen
Det japanska telefonbolaget NTT visar nu upp en prototyp för en helt ny generation mobilterminaler som baseras på SDR-teknik (Software Defined Radio). Prototypterminalen kan automatiskt växla mellan två olika mobila radionät, PHS och WLAN.
SDR, eller programvarustyrd radio, innebär att signalbehandlingen görs i programvara och att den kan bytas för olika nätstandarder på några millisekunder. Att införa SDR-tekniken i små mobiltelefoner är en stor utmaning och det är på detta område som NTT nu menar att deras prototyp representerar ett genombrott.

- Vi räknar med att SDR-baserade mobiltelefoner som klarar 2G-standarden PDC och 3G-standarden WCDMA och motsvarande telefoner kan bli tillgängliga om fyra till fem år, säger Masahiro Umehira, i NTT Network Innovation Laboratory.

Under år 2002 planerar mobiltelefontillverkarna att lansera telefoner som klarar både GSM och 3G och automatiskt skiftar mellan de två näten. Nokia, Sony-Ericsson och NEC har redovisat sådana planer men att de gör detta med traditionell teknik.

Frågan är när det blir rationellt att utveckla sådana telefoner baserade på SDR-teknik.

- Jag tror att det är en rimlig tidshorisont att SDR-baserade mobiltelefoner kan komma inom fyra-fem år. Det blir definitivt inte tidigare, säger Kjell Gustafsson på Ericsson Mobile Platforms.

Gustafsson påpekar att SDR-tekniken redan finns utvecklad i laboratorier avsedd för mobilnätens basstationer på flera håll i världen.

Gustafsson påpekar att NTT i sin SDR-prototyp utnyttjar programmerbara FPGA-kretsar för att klara signalhanteringen Dessa är idag så dyra att ingen mobiltelefontillverkare planerar använda sådana i masstillverkade telefoner.

- Den tillverkare som om några år vill utveckla SDR-baserade mobiltelefoner kan välja annan teknik för detta, säger Gustafsson.

De digitala signalprocessorer som finns idag har inte tillräcklig hög prestanda för SDR men den kommer att höjas och det kan öppna möjligheter att använda DSP. Samtidigt utvecklas konkurrerande teknik och det återstår därför att se om SDR-tekniken verkligen blir konkurrenskraftig i mobiltelefonerna om 5 år, menar Ericsson Mobile Plattforms.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)