JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Nokia kan bli vinnare i bistra tider
Både Ericsson och Nokia ger optimistiska prognoser inför 2002 och räknar för egen del med tillväxt och lönsamhet trots den krympande världsmarknaden.
I sina prognoser inför 2002 som presenterades förra veckan så pekade de båda på expansion i andra ändan på en kort, i Nokias fall mycket kort, nedgångsperiod.

Flera analytiker Elektroniktidningen talat med menar också att det faktiskt finns fog för sådan optimism.

Det är bara Ericsson av de två nordiska leverantörerna som har volymförsäljning av utrustning till fasta nät där nedgången nu väntas slå mycket hårt. För Ericssons del utgör denna verksamhet samtidigt en begränsad del av omsättningen, cirka 20 procent av systemförsäljningen, enligt rapporten för år 2001.

Ericsson och Nokia är de två starkaste leverantörerna av mobilnätsutrustning och det är framför allt de svaga leverantörerna som kommer att drabbas av nedgången. Det gäller framför allt leverantörer av utrustning till amerikanska TDMA- och japanska PDC-nät och svaga GSM-leverantörer.

Investeringarna minskar kraftigt för TDMA och PDC samtidigt som konkurrensen hårdnar på GSM-marknaden. Företag som Motorola, Alcatel, NEC och Lucent förväntas tappa mark, enligt nordiska analytiker.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)