JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operatörerna tveksamma
Nordens ledande mobilnätsoperatörer är avvaktande eller direkt avvisande inför Ericssons vision om att IP-baserad mobiltelefoni via 3G-näten tar över trafiken från de fasta näten.
Elektroniktidningen har sökt kommentarer från Europolitan, Sonera, Telenor, Telia och Tele2 men bara de två sistnämnda är över huvud taget beredda att ge några kommentarer.

Lars-Johan Jarnheimer, vd i Tele2, är kategoriskt avvisande till att 3G-telefoni skulle kunna konkurrera ut telefoni i det fasta nätet.

- Jag är förvånad att Ericsson inte lärt sig. Det tar mycket lång tid att förändra konsumtionsmönster. Jag tror inte att det kommer att hända, säger Lars-Johan Jarnheimer till Elektroniktidningen.

- Men är det något jag lärt mig så är det att prognoser är det svåraste man kan göra. Jag skulle inte ens våga uttala mig om läget tre månader framåt i tiden, säger Jarnheimer.

Telia Mobile beskriver Ericssons prognos som väldigt aggressiv men håller med om att telefonitrafiken kommer att flytta från det fasta telefonnätet till mobilnäten. Telia Mobile vill dock inte redovisa under vilka förutsättningar detta kan ske.

Vill inte kommentera priset

- Det är rätt att det uppstår möjligheter för lägre produktionskostnader för mobiltelefoni när All-IP införs i 3G-näten, säger Jan Karmakar i Telia Mobile. Han påpekar också att Release 5 med All-IP ännu inte antagits och att det återstår att se när tekniken kan införas.

- Men vi vill inte gå ut och kommentera prisutvecklingen för mobiltelefoni. Vi anser också att det är fel att koppla ihop prisutvecklingen för mobiltelefoni med den nya telefonitekniken i 3G-näten, det tar tid innan ny teknik får genomslag på marknaden av olika skäl, säger Karmakar.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)