JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PTS tvekar att ge klartecken för Edge
Ericsson, Nokia och även nätoperatörer som Telia väntar nu ett genombrott för 3G-standarden Edge i Europa. Men tekniken ger befintliga operatörer en fördel gentemot utmanarna. Post- och telestyrelsen, PTS, tvekar därför att ge klartecken i Sverige.

Edge


står för Enhanced Data Rates for Global Evolution och klarar åtminstone 384 kbit/s. Det är baserat på GSM-systemet men de befintliga basstationerna måste uppgraderas med ny radioutrustning som har ett effektivare modulationssystem.
- Jag tror det är rimligt att 3G införs i städerna och att GSM-näten uppgraderas med Edge för att täcka resten av ytan i enskilda länder i Europa, säger Kenneth Karlberg, vd på Telia Mobile, till Elektroniktidningen.

Samtidigt är det inte självklart att Edge kommer att tillåtas i alla länder. I Europa styrs detta av
de tillståndsvillkor som finns för 3G-näten. Både den danska och den finska regleringsmyndigheten anger att GSM-operatörerna själva avgör huruvida de vill införa Edge. I Sverige däremot verkar det som om PTS inte självklart tillåter Edge.

- Om någon GSM-operatör vill införa Edge så är det något som vi måste ta ställning till, säger Ann-Marie Engvall på PTS.

Enligt de rykten som nått Elektroniktidningen pågår en diskussion om saken på PTS och det finns krafter på myndigheten som inte vill acceptera att GSM-operatörerna fritt inför tekniken. Det är uppenbart att Edge innebär att de befintliga GSM-näten stärker sin position relativt de nya 3G-näten, i Sverige gäller det framför allt Telia Mobile som har störst yttäckning. Ann-Marie Engvall betonar att PTS ännu inte tagit ställning i saken men kommer att göra det när någon GSM-operatör redovisar att de vill nyttja tekniken.

Kommer i de flesta länder

Både Ericsson och Nokia räknar dock med att Edge tar fart i slutet
av året.

- Vi väntar att Edge införs i flertalet länder i Europa och även i Asien. Yttäckande Edgenät kommer att byggas ut under 2003-2004, säger en Ericssonkälla till Elektroniktidningen.

En Edgetelefon, som kan användas globalt, förvänts komma under nästa år. Den skall klara frekvensband i både Europa och USA. Det blir en högkapacitetstelefon som klarar både telefoni och snabb Internettrafik.

Ericsson bedömer att paketdatatekniken GPRS, som nu har införts i de flesta GSM-näten, i praktiken klarar 20-25 kbit/s medan Edge skall klara 75 kbit/s även under mycket hög belastning. Detta räcker för alla upptänkliga tjänster som abonnenterna beräknas ha, menar företrädare för företaget.

För Ericsson och Nokia handlar Edge uppenbarligen om en jättemarknad. I länder som Sverige skall 3G-näten täcka nära 100 procent av den yta där hushållen finns men det handlar bara om cirka 25 procent av den totala ytan i landet. Den modell som Ericsson och Telia tror på innebär att Edge kan svara för hela 75 procent av ytan i ett land som Sverige. Den underliggande logiken är att det blir betydligt billigare att bygga yttäckning med Edge än med 3G.

Erika Ingvald, Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)