JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PTS tvekar att ge klartecken för Edge

Ericsson, Nokia och även nätoperatörer som Telia väntar nu ett genombrott för 3G-standarden Edge i Europa. Men tekniken ger befintliga operatörer en fördel gentemot utmanarna. Post- och telestyrelsen, PTS, tvekar därför att ge klartecken i Sverige.

Edge


står för Enhanced Data Rates for Global Evolution och klarar åtminstone 384 kbit/s. Det är baserat på GSM-systemet men de befintliga basstationerna måste uppgraderas med ny radioutrustning som har ett effektivare modulationssystem.
- Jag tror det är rimligt att 3G införs i städerna och att GSM-näten uppgraderas med Edge för att täcka resten av ytan i enskilda länder i Europa, säger Kenneth Karlberg, vd på Telia Mobile, till Elektroniktidningen.

Samtidigt är det inte självklart att Edge kommer att tillåtas i alla länder. I Europa styrs detta av
de tillståndsvillkor som finns för 3G-näten. Både den danska och den finska regleringsmyndigheten anger att GSM-operatörerna själva avgör huruvida de vill införa Edge. I Sverige däremot verkar det som om PTS inte självklart tillåter Edge.

- Om någon GSM-operatör vill införa Edge så är det något som vi måste ta ställning till, säger Ann-Marie Engvall på PTS.

Enligt de rykten som nått Elektroniktidningen pågår en diskussion om saken på PTS och det finns krafter på myndigheten som inte vill acceptera att GSM-operatörerna fritt inför tekniken. Det är uppenbart att Edge innebär att de befintliga GSM-näten stärker sin position relativt de nya 3G-näten, i Sverige gäller det framför allt Telia Mobile som har störst yttäckning. Ann-Marie Engvall betonar att PTS ännu inte tagit ställning i saken men kommer att göra det när någon GSM-operatör redovisar att de vill nyttja tekniken.

Kommer i de flesta länder

Både Ericsson och Nokia räknar dock med att Edge tar fart i slutet
av året.

- Vi väntar att Edge införs i flertalet länder i Europa och även i Asien. Yttäckande Edgenät kommer att byggas ut under 2003-2004, säger en Ericssonkälla till Elektroniktidningen.

En Edgetelefon, som kan användas globalt, förvänts komma under nästa år. Den skall klara frekvensband i både Europa och USA. Det blir en högkapacitetstelefon som klarar både telefoni och snabb Internettrafik.

Ericsson bedömer att paketdatatekniken GPRS, som nu har införts i de flesta GSM-näten, i praktiken klarar 20-25 kbit/s medan Edge skall klara 75 kbit/s även under mycket hög belastning. Detta räcker för alla upptänkliga tjänster som abonnenterna beräknas ha, menar företrädare för företaget.

För Ericsson och Nokia handlar Edge uppenbarligen om en jättemarknad. I länder som Sverige skall 3G-näten täcka nära 100 procent av den yta där hushållen finns men det handlar bara om cirka 25 procent av den totala ytan i landet. Den modell som Ericsson och Telia tror på innebär att Edge kan svara för hela 75 procent av ytan i ett land som Sverige. Den underliggande logiken är att det blir betydligt billigare att bygga yttäckning med Edge än med 3G.

Erika Ingvald, Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)