JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson utmanar Alcatel på ADSL-system
Ericsson är nu på offensiven med sitt nya ADSL-system Ethernet DSL Access (EDA) och hoppas nå massmarknadsgenombrott tack vare lågt pris.
En DSLAM-modul har måtten 166x21x109 mm, vilket motsvarar en riktigt stor mobiltelefon. Modulen är ett system på ett kort och kan installeras snabbt och enkelt, enligt Ericsson. Systemet skall i framtiden kunna anpassas för betydligt högre kapacitet, Very-high-bitrate DSL (VDSL).
Företaget har de senaste sex månaderna fått fyra kontrakt, ett i Estland och tre i Kina. Flera andra nätoperatörer vill utvärdera EDA, bland andra Telia i Sverige och en operatör i Brasilien.

- För en nätoperatör skall det vara möjligt att tjäna in investeringen inom 12 månader. Det är vad vi säger när det gäller Estland, säger Peter Olofsson, presstalesman på Ericsson.

Ericsson anger att EDA har världens minsta DSL Access Multiplexer (DSLAM), med bara åtta portar. DSLAM är den lokala enhet i telenätet som varje ADSL-abonnent är ansluten till. En viktig fördel med en liten DSLAM är att den kan placeras där abonnentunderlaget är begränsat. Detta sänker grundinvesteringsbehovet för telefonbolaget och det är särskilt värdefullt till exempel i glesbygder. Skulle efterfrågan sedan öka så kan kapaciteten höjas genom att nya DSLAM-moduler tillförs.

Ericsson vill höja nyttan ytterligare med EDA genom att systemet utöver vanlig bredbandstrafik även hanterar den fasta telefontrafiken. Ericsson förutspår till och med att all fast telefonitrafik i Estlands glesbygder slutligen kommer att hanteras som IP-telefoni via EDA, vilket definitivt visar att ambitionen är hög. I Estland skall det första EDA-nätet inklusive IP-telefoni tas i drift före årets slut.

- Tekniska prov pågår nu med IP-telefonisystemet via EDA, säger Ain Parmas, talesman för Eesti Telefon, till Elektroniktidningen.

Hur snabbt den traditionella kretskopplade telefontekniken kan avvecklas i Estlands glesbygder till förmån för IP-telefoni beror bland annat på de tekniska tester som nu genomförs, enligt Parmas.
I Sverige har Ericsson trots flera försök hittills misslyckats bli volymleverantör av DSL-system till Telia men EDA ger Ericsson en ny chans.

- Ericssons produkt Ethernet DSL Access är intressant. Telia har fattat beslut om att göra ett tekniskt prov. Vi borde ha ett svar hösten 2003, säger Anders Enmark i Telia.

Enligt Telia är även Ericssons stödsystem viktigt, det kan ge effektivare drift. EDA har åtta portar mot 24 portar i motsvarande produkt från Alcatel som är helt dominerande leverantör av DSL-system till Telia.

Telia har cirka 7 900 telefonstationer. I 1 300 av dessa finns DSL-system i drift och dessa stationer svarar för cirka 75 procent av Sveriges 4,2 miljoner abonnentledningar till hushåll. Telia menar att det nya Ericssonsystemet skulle kunna leda ett steg närmare införande av ADSL-tjänster i en stor del av de kvarvarande 6 600 telefonstationerna.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)