JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefonen får inbyggd mottagare för digital-tv
Mobilabonnenten beställer med sin telefon och tv-tjänsten levereras till mobilen via digital-tv-nätet.Så skall det gå till enligtDVB-H, en ny global standard som skall provas i Finland år 2005.
Mobilnäten har en säker identifiering av enskilda abonnenter och de kan debitera enskilda abonnenter för olika tjänster.

Mobiloperatörerna har därmed verktyget för att sälja de nya mediatjänsterna.

Sändarnätet för DVB-H kan sända ett mycket stort antal tv-kanaler förutsatt att man får en tillräckligt god frekvenstilldelning.

I en 8 MHz-kanal ryms en bitström med 11 Mbit/s. Den kan delas i drygt 30 olika parallella bitströmmar med cirka 300 kbit/s. I varje sådan bitström kan en tv-kanal eller flera ljudkanaler placeras.
Informationen sänds i krypterad form och mobilabonnenten får bara tillgång till de kanaler som de betalar för.

Den finländska utredningen räknar med att DVB-H-abonnenter kan erbjudas en bukett med upp till åtta tv-kanaler med en total kapacitet på 1,8 Mbit/s. Vilka tjänster abonnenterna vill köpa är en av de stora frågorna.
Det är en ny version av det digitala mark-tv-nätet som håller på att utvecklas. Den ska integreras med mobilnäten (GSM/3G) vilket gör distributionen av enkelriktade tv-tjänster till mobiltelefoner dramatiskt mycket billigare i jämförelse med distribution via mobilnäten, enligt en statlig finländsk utredning.
Den nya tjänsten kallas IP Datacasting.

- Nokia bedömer att tv och mobiltelefoner kommer att konvergera. Konsumenternas multimediakonsumtion växer och vi räknar med att IP Datacasting kommer att leverera tv och andra tjänster till mobiltelefonerna, säger Piritta Luoto på Nokia Ventures Organization, till Elektroniktidningen.

Alla delar sluter upp
Hela Nokiakoncernen står starkt bakom IP Datacast, betonar Nokia Mobile Phones som deltar i utvecklingsarbetet.

- Digital-tv-organisationen DVB bedömer att det finns en europeisk marknad för den nya standarden DVB-H, sannolikt även en global marknad. Beslutet att utveckla den nya standarden har tagits av DVB, säger Tore Karlsson, som representerar svenska Teracom i organisationen Digital Video Broadcasting (DVB) som är världens dominerande standardiseringsorganisation inom digital-tv-området.

Telia Sonera deltar i utvecklingsarbetet och tror på visionen. Företagets experter menar att det kan bli en ny massmarknadstjänst för mobiloperatörerna.
- Vi behöver mediatjänster och diskuterar med de stora mediaföretagen och med andra mobiloperatörer, säger Pekka Pesari på Telia Sonera, ansvarig för pilotprojektet i Finland.

Kommersiell start om två år
Nokia Research leder arbetet med den nya standarden som beräknas bli klar under hösten. Utöver Nokia deltar bland andra Telia Sonera, Teracom, Tandberg, Philips, Deutsche Telecom, France Telecom, BBC, Sony och Panasonic. Motorola uppges vara intresserade. Elektroniktidningen har även fått bekräftat att Ericsson Mobile Platforms utvecklar en strömsnål mottagare för DVB-H avsedd för kommande mobiltelefonplattformar.

Den tidsplan som DVB antagit innebär att kommersiell utbyggnad med DVB-H skall kunna starta 2005.
I våras publicerades en rapport från finländska ministeriet för transporter och kommunikation med förslag att Finland i början av 2005 skall ta i drift världens första provnät för DVB-H.
Den finländska rapporten har en bred förankring.

Nokia, mobiloperatörer, mediaföretag, tv-distributörer, finlands teleregleringsmyndighet och ministeriet har utarbetat förslaget tillsammans. Det nya nätet för DVB-H skall nyttja tv-frekvenser och det kräver godkännande av finska staten.
Jukka Henriksson i Nokia Research är projektledare för DVB-H och han räknar för närvarande med att den uppsatta tidsplanen håller och att en kommersiell start kan ske 2005.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)