JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Departementet och PTS skyller på marknaden
Varken Näringsdepartementet eller PTS tar på sig någon skuld för telekomkrisen. Statssekreterare Jonas Bjelvenstam anser snarare att modellen med "skönhetstävling" är föredömlig.
I Sverige är varken Näringsdepartementet eller PTS, Post- och Tele-styrelsen, självkritiska till sitt eget agerande när de kommenterar den bild Jens C Arnbak ger.

Sverige har deltagit i besluten om den gemensamma EU-regleringen och PTS svarar för detaljutformningen av regleringen för Sverige, inom de ramar riksdagen fastställt.

- Från regeringarnas sida finns ingen anledning att göra någon annan bedömning än den som marknaden och operatörerna gör. Jag menar att en dominerande del av marknaden hade en uppfattning om att det var möjligt att genomföra en utbyggnad, säger Jonas Bjelfvenstam, statssekreterare på Näringsdepartementet

- Det är ju inte säkert att det är några byråkrater från Näringsdepartementet eller på annat håll som gör bättre bedömningar än marknaden själv, säger Bjelfvenstam.

- Ser jag i backspegeln är jag tacksam för att Sverige inte baserade beslut om tillstånd för 3G-nät på auktionsförfarande.

Arnbak pekar på att regleringarna grundades på en alltför optimistisk bedömning om efterfrågan. Håller du med?

- Den bedömning regeringarna och EU-kommissionen gjorde baserades på den bedömning operatörer och anbudsgivare gjorde. Nu är det klart att de marknadsbedömningar som operatörerna gjorde i Sverige och på andra håll inte visat sig stämma, svarar Bjelfvenstam.

ÓMan får gå på smällar iblandÓ

Om vi ser tillbaka på det som hände, var det självklart att det måste bli som det blev?

- Ja, så länge man tror att det är marknaden och marknadens operatörer som ska stå risken för sin affärsverksamhet så innebär det ju att man får gå på smällar ibland, säger Bjelfvenstam.

Carl Jeding ger besked för PTS:

- PTS överlät till de sökande att göra den tekniska och affärsmässiga bedömningen av vad som var rimligt. De mycket höga utfästelser om täckning och utbyggnadstakt som gjordes av de sökande förvånade oss men gav säkert en rättvisande bild av de bedömningar som då gjordes av telebolag och finansmarknad, säger Jeding.

- Det är svårt att se hur regeringar eller regleringsmyndigheter skulle ha agerat för att tvinga marknadens aktörer att sänka sina ambitioner eller minska sina planerade investeringar, säger han.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)