JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full fart mot digital-tv i 3G-telefonen

Standard med energisnål teknik ska bana väg för massmarknad

Standarden för mobil tv-mottagning är nu färdig. Redan idag bekräftar halvledarföretagen Infineon, Philips Semiconductor och spanska Sidsa att de börjar utveckla de nya kretsar som behövs för mobiltelefonerna.
I mobilnäten identifieras enskilda abonnenter säkert och kan debiteras för tv-tjänster levererade av DVB-H.

Sändarnätet klarar ett mycket stort antal tv-kanaler. I en 8 MHz-kanal ligger en bitström med 11 Mbit/s. Den kan delas i 30 parallella strömmar om cirka 300 Kbit/s. I varje ström ryms en tv-kanal. Med kryptering får abonnenten bara tillgång till vad den betalar för.

I Finland räknar man med att erbjuda buketter med upp till åtta tv-kanaler, med en total kapacitet på 1,8 Mbit/s. Vilka tjänster abonnenterna vill köpa är en stor fråga.
Utvecklingen av den första generationens kretsar kan starta tack vare en principöverenskommelse om tekniken i standarden, som heter DVB-H. H står för handheld.

Industrins mål är att införa den nya tekniken i GSM- och 3G-telefoner och använda mobilnätet för beställning av tjänster. Tv i mobiltelefonen skall nå flera hundra miljoner abonnenter. De halvledartillverkare som lyckas integrera DVB-H i sina mobiltelefonkretsar har mycket att vinna.

- Vi tror att DVB-H kan bli en massmarknadsapplikation några år efter introduktionen. Tillväxten beror på hur snabbt DVB-H införs i de digitala tv-näten och hur attraktiva tjänster som erbjuds, säger Uwe R?ddenklau, Infineon.

Infineon planerar att ha sin testspecifikation klar i januari 2004 för att delta i de tekniska prov som skall göras i Finland. Praktiska prov med maskinvara inleds i början av 2004 och slutförs under hösten. I början av 2005 startas ett provnät med verkliga tjänster, enligt planerna.

Även Sidsa och Philips Semiconductor tänker delta i Finland.

- Vår avsikt är att ha en prototypmottagare klar i slutet av 2004. Jag tror vi kan ha en massmarknad för DVB-H i slutet av 2005 och början av 2006. Först i de nordiska länderna samt Tyskland, och därefter i andra länder, säger Frederic Nicolas, Philips Semiconductors.

Också Sony, Motorola, NEC Europe, Zarlink och Dibcom har deltagit i standardiseringsarbetet. Elektroniktidningen har dock ännu inte fått på svar på om de produktutvecklar för DVB-H.

Däremot försäkrar Nokia Research, som leder standardiseringsarbetet, att Nokia deltar med prototyptelefoner under 2004.

Med DVB-H införs också ny teknik i de digitala mark-tv-näten. Viktigast är en modifierad tv-signal där så kallad timeslicing överför informationen i skurar. Under några hundra millisekunder används hela bandbredden, upp till 10 Mbit/s. Därefter är det paus i några sekunder innan nästa skur överförs. DVB-H-mottagarens minne klarar 2 Mbit. Bilden matas ut till abonnentens bildskärm med 300 Kbit/s. Så kallad MPE-FEC (Multi Protocol Encapsulation Forward Error Correction) felkorrigerar informationen. Befintliga sändare och multiplexorer kan nyttjas.

Ett av de största problemen med dagens teknik för tv i mobiltelefoner är den höga energiförbrukningen vid kontinuerlig mottagning. Henriksson menar att den saken nu är löst.

Med DVB-H-mottagare reduceras energiförbrukningen med upp till 90 procent, jämfört med kontinuerlig sändning i 300 Kbit/s, enligt Jukka Henriksson, Nokia Research, som leder standardiseringsarbetet.

- Vi är säkra på att det går att klara rimliga prestanda för mobiltelefoner utrustade med DVB-H. De skall klara att vara i drift upp till 3-4 timmar tack vare timeslicing och MPE-FEC. Det motsvarar ungefär vad dagens mobiltelefoner klarar, säger Jukka Henriksson.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)