JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlöst bredband samsas med tv-frekvenserna i USA
Kan sänka kostnaderna för Wlan-utbyggnad med 90 procent på tre år

USA ska öppna sina tv-frekvenser för interaktiva bredbandsnät (Wlan). Den gör att kostnaden för att bygga yttäckande Wlan-nät kan sänkas dramatiskt, i bästa fall med över 90 procent, jämfört med dagens Wlan som nyttjar 2,3 GHz-bandet.
FCC föreslår att två kategorier av utrustning ska tillåtas.

Den första kategorin avser portabla enheter med låg effekt som kan användas i Wifi-kort till pc eller i hemnät.

Den andra kategorin avser basstationer, alltså accessenheter med hög effekt som normalt är fast placerade.

FCC redovisar i sitt förslag till regelverk olika slag av gränsvärden för att garantera störningsskydd. Myndigheten anger att utrustningen måste klara dubbelanvändning av frekvensbanden. FCC pekar på att det finns flera metoder för detta.

En enkel lösning är att alla utrustningar har GPS-mottagare och programvara som kan hämta data om vilka lokala tv-sändningar som gäller och därmed kan välja bara outnyttjade frekvenser. Dynamiskt frekvensval, DFS, är en mer avancerad metod.
De nya interaktiva radionäten får bara använda de tv-frekvenser som på varje enskild plats inte nyttjas för tv-sändningar. Lösningen är att de nya radionäten utrustas med smart teknik, till exempel Dynamic Frequency Selection (DFS) som i realtid kan känna av om tv-sändningar pågår på platsen och då väljer ett outnyttjat band.

Regleringsmyndigheten FCC har nu skickat ut en remiss om hur denna nya avancerade användning av radiofrekvenserna i praktiken ska genomföras. Idag tillåter inget land i världen att Wlan och tv-sändningar via marknätet samsas i samma frekvensband. USA är definitivt först. De värdefulla tv-frekvenserna uppgår till totalt 406 MHz i den amerikanska frekvensplanen, mellan 54 och 806 MHz.

- Denna nya smarta teknik kan skapa samma explosion i nya affärer och tillväxt som vi har sett med Wlan och Bluetooth, säger FCCs ordförande Michael Powell.

Bredband till glesbygd

FCC påpekar att särskilt USAs glesbygder kan uppnå fördelar, när det blir billigare att bygga ut interaktiva bredbandsnät på detta sätt.

Ett annat intressant område är interaktiva tv-tjänster där tv-sändningarna integreras med de nya interaktiva bredbandsnäten.

Enligt FCC är det till och med så att i storstaden New York nyttjar räddningstjänsten som polisen och brandkåren normalt bara 15 procent av den tilldelade frekvenskapaciteten. Bara vid enstaka tillfällen ökar kapacitetsutnyttjandet och då till maximalt 85 procent av den tilldelade bandbredden. Utanför USAs storstäder är naturligtvis den verkliga nyttjandegraden ännu lägre.

Detta innebär att tekniken för att i realtid känna av om ett enskilt frekvensband nyttjas och i annat fall byta till ett annat frekvensband kan få stort värde. En rad amerikanska företag har också uttryckt sin glädje över FCCs beslut.

Svenska experter anger att USA borde kunna ta den nya tekniken i storskalig drift om cirka tre år. För Europas del är det sannolikt omöjligt att fatta motsvarande beslut före 2010 av politiska skäl. Sedan tar det tid innan den nya tekniken verkligen kan införas i Europa. Samtidigt återstår att se om FCC verkligen gjort rätt bedömning av marknaden.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)