JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart kan alla få bredband via telefonledningen
Telekomindustrin tar nu sats för att de gamla abonnentledningarna av koppar ska klara bredband till uppemot 100 procent av hushållen och företagen. Det ska bli möjligt genom en uppgradering till ADSL2plus som klarar högre kapacitet, längre räckvidd och dessutom realtidstjänster som IP-telefoni och IP-TV.
Införande av IP-telefoni i stor skala är naturligtvis en mycket stor utmaning. Det största frågetecknet gäller dock IP-TV. Det är en helt ny tjänst för telefonbolagen och hushållens efterfrågan är oklar.

- Jag tror att vi inom de närmaste två åren kan börja se hur stort intresse det finns för IP-TV via bredbandsnäten, säger Peter Linder som teknisk direktör för fasta nät på Ericsson.

- Målet är att ha ett enda IP-baserat accessnät, säger Linder som pekar på att telefonbolagen kan göra stora besparingar när de gamla kretskopplade telefonnäten avvecklas och trafiken flyttas till bredbandsnäten.

Nya modem nödvändiga


Uppgraderingen av bredbandsnäten genomförs de närmaste åren. Abonnenterna behöver en ny generation ADSL-modem om de ska kunna nyttja alla nya tjänster. Trafiken går via befintliga abonnentledningar av koppar. Visionen om att alla abonnenter skulle behöva en optisk fiber hem har försvunnit in i framtiden.

Den utveckling som DSL Forum nu förutspår innebär att de traditionella telefonbolagen stärker sin ställning dramatiskt på hela bredbandsmarknaden.

De dominerande telefonbolagen i Norden, TDC i Danmark, Telenor i Norge och Teliasonera i Sverige-Finland, instämmer i princip i framtidsvisionen. Telenor och Teliasonera har dock reservationer när det gäller bredband för glesbygden. I Danmark, med minst glesbygd, instämmer TDC utan några reservationer.

- DSL Forums vision passar TDC:s strategi och utbyggnad av bredband till alla. Det är rätt väg, det är kostnadseffektivt och innebär låga priser för kunderna. I Danmark kommer TDC att erbjuda ADSL till mycket nära 100 procent av hushållen. Bara platser som inte kan nås utan extraordinära kostnader undantas, säger Michael Laub, talesman TDC.

Telenor bedömer att 90 procent av Norges hushåll kan erbjudas bredband med dagens ADSL-teknik före år 2006 och att andelen ökar när den nya ADSL-generationen införs. Telenor ska utvärdera radiobredband där ADSL har problem.

Når 90 procent före nyår

Sverige har störst glesbygd i Norden och Teliasonera är försiktig om hur hög andel av befolkningen som kan nås med ADSL. Vid slutet av 2004 kan 90 procent av befolkningen abonnera på ADSL.

- Om abonnenterna nyttjar bredbandsnätet för Internetsurfning, IP-telefoni och IP-TV och om även offentligt stöd tillskjuts för nätinvesteringar i glesbygden så kommer uppåt 100 procent av befolkningen att erbjudas bredband via ADSL, säger Anders Enmark, Teliasonera, till Elektroniktidningen

Eva Ekelöf
Ingar Lindholm



Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)