- UMTS-världen agerar för att försvara sin position. UMTS900 är intressant för Teliasonera. Vi har god täckning på den nordiska hemmamarknaden genom våra 900 MHz nät. Vi vet dock inte ännu vilka prestanda UMTS900 i praktiken får jämfört med GSM/EDGE men UMTS behöver kunna användas även i lägre frekvensband för att konkurrera med Cdma2000, säger Östen Mäkitalo på Teliasonera.
Den europeiska regleringsorganisationen Cept fattade beslutet i början av september efter förslag från franska regleringsmyndigheten. De franska mobiloperatörerna vill utnyttja UMTS900 för att sänka kostnaden för utbyggnad av 3G-nät i glesbygden.
Standardiseringsorganisationen 3GPP är ombedd att göra de nya specifikationer som behövs.
- UMTS900 skulle vara en bra lösning ur användarsynpunkt i och med att samma teknik och samma tjänster då skulle kunna erbjudas inom större täckningsområden. Det blir därmed billigare.
- GSM-operatörerna i Sverige kan begära ändrade tillståndsvillkor för sina GSM-tillstånd så att UMTS900 får användas och PTS kommer då naturligtvis att behandla sådana ansökningar, säger Urban Landmark på PTS, till Elektroniktidningen.
Flera år till produkter
Enligt PTS kan svenska GSM-operatörer få besked om ändringar i sina tillstånd på några månader. Exakt hur PTS kommer att behandla sådana ansökningar är dock ännu oklart.
Branschexperter räknar med att det tar upp till några år innan standarder, tillstånd och nya produkter är framme.
Japan ligger redan före. Den japanska mobiloperatören NTT DoCoMo planerar införa 3G i 800-bandet inom det närmaste året, enligt japanska media. Även amerikanska mobiloperatören Cingular vill införa 3G baserat på UMTS i 800-bandet, enligt pressuppgifter.
I hela Europa byggs idag 3G-nät baserade på UMTS-standarden och de har tilldelats frekvenser i 2 GHz-bandet. När frekvenser i 800-900 MHz-bandet nyttjas behövs uppskattningsvis 75 procent färre basstationer när stora ytor ska täckas.
I länder med stor glesbygd, som Frankrike eller Sverige, innebär UMTS900 en möjlighet att bygga 3G-nät som täcker så gott som hela landet. Om bara 2 GHz-frekvenser nyttjas så handlar det om extrakostnader som överstiger tio miljarder kronor i Sverige.
Europas telekomindustri har hittills investerat flera tusen miljarder kronor i 3G-licenser och nätutrustning baserat på UMTS så det är inte konstigt att det finns intresse för att även nyttja UMTS i andra frekvensband, särskilt nu när den amerikanska 3G-standarden Cdma-2000 är på väg in i många länder i Europa.
Ingar Lindholm
Eva Ekelöf
Göte Andersson