JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14
Tänker bli först i världen med helt IP-baserad mobil och fast telefoni

TeliaSonera vill införa en ny generation IP-baserade kommunikationssystem för nuvarande och framtida fasta och mobila telefonitjänster. Nya tjänster kan komma redan i år. Meningen är att ersätta det AXE-baserade telefonnätet och i framtiden nyttja systemet även i mobilnäten.
Hela telekomvärlden talar om konvergens mellan olika nät. Att införa ett gemensamt styrsystem och gemensamma tjänster som kan erbjudas i både fasta och mobila nät är utan tvekan den mest avancerade formen av konvergens.

Den nya nätstandard för integrerade fasta och mobila nät som nu arbetas fram av 3GPP och projektet TISPAN inom ETSI är helt enkelt det riktigt stora steget. Alla slag av viktiga realtidstjänster ska klaras, telefonitjänster, datatjänster och inte minst tv-tjänster.

3GPP och ETSI har ett gemensamt möte i Washington i slutet av mars och ska då stämma av sitt arbete. Då kommer den nya nätstandarden för konvergererade nät även att diskuteras med amerikanska telekomindustrin.

Målet är att etablera en helt global ny standard som även slår igenom i USA.

TeliaSonera vill kunna påbörja migrationen 2007. I det mest offensiva scenariot är man klar om fem år och dagens AXE-nät avvecklat. Enligt planerna tas första beslutet om migrering år 2006. Detta enligt TeliaSoneras nätchef Claes Nycander.

Ericsson, Nokia och även Siemens kan bli vinnare bland systemleverantörerna. TeliaSonera vill ha flera konkurrerande systemleverantörer. För leverantörerna handlar det om mångmiljardaffärer av stor strategisk betydelse eftersom TeliaSonera uppenbarligen vill ligga tidigt ute.

Om TeliaSonera väljer ett snabbt teknikskifte så är det kretskopplade fasta telefonnätet avvecklat 2012. Däremot bibehålls det kretskopplade GSM-nätet tills vidare.

TeliaSonera startar i år en teknisk utvärdering av IP-telefonisystem från Ericsson och Nokia, inför utbyggnadsbeslutet, anger Claes Nycander. Enligt välunderrättade källor deltar även tyska Siemens i de tekniska proven. Detta för att TeliaSonera vill kunna sätta maximalt tryck på Ericsson, enligt vad Elektroniktidningen förstått.

Teknikskiftet handlar om inget mindre än en teknisk revolution. Det nya systemet är avsett för både mobila och fasta nät och klarar även datatjänster och tv-tjänster i realtid.

En förutsättning är den helt nya nätstandard som nu utarbetas gemensamt av Europas standardiseringsorganisation ETSI och mobilindustrins organisation 3GPP. Den beräknas bli klar i år. Denna standard använder ett signaleringssystem som heter IP Multimedia Subsystem (IMS).

Det ETSI och 3GPP siktar på är att etablera en ny global standard för integrerade mobila och fasta nät, Next Generation Networks (NGN), eller konvergerade nät. Det är denna nya standard som TeliaSonera nu planerar bli bland de första i världen att införa i stor skala.

Gemensam nordenmarknad

- Vi tror att det finns en oerhörd effektiviseringspotential att han-tera Norden som en marknad. Kan vi ha en signalerings- och kontrollnivå som spänner över flera länder kan vi också enklare få ut tjänsterna över hela regionen, säger Claes Nycander, till Elektroniktidningen.

Det nya nätet ska ha kapacitet för 8-9 miljoner abonnenter. Det ska baseras på ett antal signaleringsservrar som tillsammans klarar den samlade trafikvolymen. Idag har inga IP-telefonisystem så hög kapacitet, enligt Nycander.

Systemleverantörerna måste visa att de kan bygga nätprodukter som klarar kraven och samtrafik med produkter från konkurrerande leverantörer.

Under andra halvan av 2005 beräknas ETSI och 3GPP bli klara med de tekniska specifikationerna för standarden. Sannolikt kommer TeliaSoneras prov alltså att baseras på prototyper från systemleverantörerna.

- Från mitten av år 2006 kan Ericsson leverera nätprodukter som följer den nya nätstandarden och som kan införas i de fasta näten i stor skala, säger Mikael Halén, Ericsson, till Elektroniktidningen.

- Nokia kommer att ha kommersiella produkter framme för den nya nätstandarden för leverans under 2006, säger Markus Kantola, Nokia, till Elektroniktidningen.

Enligt vad Elektroniktidningen erfar så ligger även France Telecom och Telecom Italia långt framme när det gäller att införa den nya standarden. De har ännu inte redovisat så aggressiva planer som TeliaSonera.

Niels Hebert, Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)