JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 september 2020 VECKA 39
Intel sägs förorda Wimaxradioteknik i 3G-näten

Full fart framåt med mobilnätstandarden Super 3G. Både Ericsson och Nokia anger nu 2007 som året då den snabba WCDMA-standarden Super 3G ska vara klar. Det är det ökande intresset för Wimax som driver upp tempot i utvecklingen.
Syftet med Super 3G är att utarbeta en långsiktig utvecklingsstrategi för 3G-standarden WCDMA (UMTS).

Bakåtkompatibilitet är önskvärt men nyttan av det måste vägas mot de prestandaförbättringar som kan nås. Här kan nyttan med att fortsätta använda WCDMA vägas mot OFDM.

En lång lista på mål för radiogränssnitt och nätarkitektur anges:

* Maxkapacitet 100 Mbit/s nedlänk och 50 Mbit/s upplänk.

* Fördröjning under 10 ms, vilket innebär stöd för realtidstjänster.

* Skalbar frekvensanvändning där systemet kan nyttja från några MHz upp till 20 MHz. Ett sätt att lösa detta kallas VSF-Spread OFDM (Variable Spreading Factor Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing).

* Flera antenner kan nyttjas för parallell överföring mellan basstation och terminal. Denna teknik kallas MIMO (Multiple-input-multiple output).

Studien om Super 3G ska slutföras i juni 2006 och alla viktiga specifikationer ("core specifications") i juni 2007, enligt den redovisade tidsplanen. 3GPP är en global standardiseringsorganisation som utarbetar standarder för främst WCDMA och GSM. Medlemmar i 3GPP är främst regionalt förankrade standardiseringsorganisationer som ETSI för Europa och motsvarande organisationer från USA, Japan och Kina.

I december 2004 enades telekomindustrin om att studera förutsättningarna för en uppgradering av 3G-standarden WCDMA.

Idag, ett halvår senare, ger Ericsson och Nokia besked om att de är inriktade på att Super 3G-standarden ska vara klar år 2007.

- Inom drygt två år kommer vi att ha en standard för Super 3G, med kapacitet upp till 100 Mbit/s, sade Håkan Eriksson, teknikchef på Ericsson under företagets kapitalmarknadsdagar nyligen.

Nyhetsbyrån Reuters publicerade snabbt prognosen från Håkan Eriksson.

- Nokia väntar sig att Super 3G-standarden kommer att bli färdig år 2007 i 3GPP, säger Anna Lindén, presstalesman för Nokia.

Någon officiell tidsplan för om och när standarden för Super 3G ska vara klar finns inte i dokumenten från standardiseringsorganisationen 3GPP.

Men arbetet fortskrider i högt tempo och många företag deltar i arbetet, enligt den information Elektroniktidningen har.

När Elektroniktidningen publicerade nyheten om Super 3G i januari 2005 fanns fortfarande frågetecken kring tempot. Nu verkar det som om inriktningen är helt klar - gasen i botten, helt enkelt.

Branschexperter säger till Elektroniktidningen att det framför allt är det ökade intresset för den mobila versionen av Wimax, IEEE 802.16e, som drivit upp tempot i 3GPP.

Wimax 16e är liksom Super 3G avsett för mobil bredbandskommunikation med hög kapacitet. Telekomföretagen vill inte komma för långt efter den amerikanska dataindustrin, som är drivande i Wimaxstandardiseringen.

Wimaxradio kan vara fördel

Senast i december 2005 ska 3GPP välja radioteknik för Super 3G. Det kommer att leda till heta diskussioner under det närmaste halvåret.

Ett alternativ som övervägs för implementationen av 3GPP är att använda samma radioteknik som Wimax gör, det vill säga OFDM. Rent teoretiskt skulle det kunna leda till stora volymfördelar.

Enligt en källa driver Intel detta alternativ i 3GPP. Elektroniktidningen har dock inte fått detta bekräftat.

3GPP ska utreda om radiotekniken OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) är ett reellt alternativ till radiotekniken WCDMA som nyttjas i dagens version av 3G-standarden umts. Wimax har redan valt OFDM. Det finns svenska experter som menar att OFDM definitivt är överlägset.

Varken Ericsson eller Nokia vill kommentera huruvida radiotekniken i Super 3G och den mobila versionen av Wimax kan eller borde harmoniseras, när Elektroniktidningen ställer frågan.

- Det är för tidigt att spekulera i standardens innehåll i det här skedet, svarar Anna Lindén i Nokia.

Ericsson och Nokia deltar även i specifikationsarbetet för den mobila standarden av Wimax, IEEE 802.16e, som beräknas bli klar sommaren 2006.

Om denna tidsplan håller ökar det trycket för att snabbt utveckla standarden för Super 3G.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)