JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 september 2020 VECKA 39
Först av världens tunga mobiloperatörer har nu amerikanska Sprint startat samarbete med Intel för att utvärdera Wimax för mobil kommunikation. Det gäller den nya standard som kallas IEEE 802.16e och som nu är under utveckling.
Standarden Wimax IEEE 802.11e är avsedd för mobil kommunikation och förväntas bli klar sommaren 2006. Sommaren 2005 väntas standarden för Wimax för fast bredbandskommunikation bli klar. Intel har redan släppt sina kretsar för denna version av Wimax. Det skedde förra månaden.


Sprint planerar att bygga mobila bredbandsnät för täckning av USA:s storstäder (metronät) baserade på frekvensbandet 2,5 GHz som är avsett för mobil kommunikation.

Om Wimax vinner utvärderingen och Sprint fullföljer sina planer handlar det om ett genombrott för Wimax.

- Sprint är den första stora nätoperatör i världen som offentligt säger att den provar Wimax IEEE 802.16e, säger Tommy Rydendahl, mobilnätsexpert på Intel.

När mobiloperatörer satsar på Wimax IEEE 802.16e är det en känslig fråga eftersom Wimax utmanar telekomvärldens dominerande mobilnätstandarder, som UMTS, CDMA2000 och den uppgraderade UMTS, kallat Super 3G, som nu är under utveckling. Därför är det gemensamma pressmeddelandet från Intel och Sprint intressant.

Varken Ericsson eller Nokia erbjuder Wimaxprodukter idag.

Tester på gång i Norden

Även i Norden pågår försök med Wimax IEEE 802.16e. Det är någon av de tyngre nätoperatörerna som genomför tester i samarbete med Intel.

Nätoperatören vill inte att detta ska bli offentligt enligt den information Elektroniktidningen har.

- Sprint och Intel genomför tekniska prov med Wimax 802.16e och de beräknas bli klara inom nio månader, säger Rydendahl.

De tekniska proven syftar till att utvärdera antalet användare som kan ligga i samtidig trafik med bredbandskapacitet i Wimaxnät, både när användaren är i rörelse och står stilla.

Den tekniska prestandan ska mätas vid mobil kommunikation med hjälp av intelligenta riktade antenner. Detsamma gäller förutsättningarna för handover mellan olika hotspotnät. Och IP-telefoni och andra realtidstjänster ska utvärderas för mobil användning.

- Wimax är ett av de mobila bredbandsnät vi nu studerar. Det finns andra alternativ. Sprint är intresserat av att tillgodose kundernas krav med flera nätalternativ som 3G, WiFi, CDMA2000 EV DO och någon form av Wimax i framtiden, säger John Polivka, talesman för Sprint.

Sprints mobilnät täcker idag huvuddelen av USA:s befolkning och företaget är nummer tre bland de amerikanska mobiloperatörerna.

Företaget redovisar en årlig omsättning på 26 miljarder dollar.

Sprint är på väg att köpa den amerikanska operatören Nextel som förra året var först med att prova publika mobila bredbandsnät från den amerikanska leverantören Flarion.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)