JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Motorola har köpt in sig i kanadensiska Tekion, ett ungt bolag som utvecklar bränsleceller baserade på myrsyra i stället för det vanligare bränslet metanol.
Tekions främsta produkt kallas Formira Power Pack och består av ett konventionellt litium-jon-batteri och en myrsyrabaserad bränslecell integrerade i samma enhet. Batteriet står för spänningsmatningen och bränslecellen laddar batteriet. Företaget hoppas börja kommersialiseringen 2007, då med satellittelefoner som främsta målgrupp, skriver tidningen EE Times.
 
- Mobiltelefonen är den heliga Graalen, säger företagets vd Neil Huff till EE Times, och berättar samtidigt att man tittar på alla typer av bärbar elektronik, från spelkonsoler till handdatorer.
 
Enligt tidningen siktar företaget på bränsleceller i storlekar från milliwatt upp till 50 W, med energiinnehåll från 10 till 100 Wh.
 
Fördelen med myrsyra (CHOOH, engelska "formic acid") är, enligt Huff, att energitätheten är större än i metanol plus att arbetstemperaturen är lägre. Det kräver inte heller lika dyra katalysatorer, vilket sammantaget ger bra potential att få ner både pris och storlek.
 
Motorolas investering karaktäriseras som "strategisk", vilket innebär att man är så intresserad av tekniken att man vill försäkra sig om att utvecklingen går vidare men inte nödvändigtvis tänker köpa upp hela bolaget. Några summor har inte offentliggjorts.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)