JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
För en månad sedan berättade holländska elektronikjätten Philips om sina planer på att sätta sin halvledardivision på egna ben och eventuellt börsnotera den. Nu säger Philips istället att man letar efter en partner till halvledardivisionen för att bli tillräckligt storskalig.

Målet med att sätta halvledardivisionen i eget bolag är att nå storskalighet. Det sa Philips Semiconductors vd Frans van Houten i en intervju med tidningen EE Times nyligen. Med tydlig hänvisning till Freescale och Infineon, som ju knoppades av från Motorola respektive Siemens, så påpekade han då också att börnotering av ett dotterbolag inte är detsamma som att nå storskalighet.

Phlips har de senaste åren legat kring tionde plats bland världens största halvledartillverkare. Att växa till en topplacering av egen kraft ses som omöjligt, så risken att bli ett andra rangens kretsföretag är därför överhängande. Lösningen kan vara att hitta en äktenskapspartner.

Analytiker pekar ut ST Microelectronics som den naturliga kavaljeren. De två skulle bli ett formidabelt par, en europeisk halvledargigant stor nog att ha råd med de FoU-insatser och investeringar i halvledarfabriker som krävs för att matcha amerikaner och japaner. Infineon har förstås också nämnts i sammanhanget, men här verkar analytikerna inte tycka att parterna passar lika bra ihop.

Från Phlips håll vägrar man kommentera några av förlovningsryktena. Någon tidtabell för ett eventuellt samgående  har man inte heller. Planerna på att separera halvledarbolaget i en egen juridisk enhet under året kvarstår dock.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)