JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
IBM, Sony och Toshiba, de tre företag som tillsammans utvecklat processorn Cell, kommer att fortsätta samarbeta i fem år framöver med målet att ta fram kretsar med 32 nm geometrier.

Framtagningen av Cellprocessorn innebar även en mängd arbete kring de kisel-på-isolatorprocesser kring 90 och 65 nm. Det samarbetet fungerade tydligen bra, ty nu har de tre bestämt sig för att fortsätta, med siktet inställt på avancerad processteknik för 32 nm och ännu finare geometrier. I fem år ska projektet löpa, och huvuddelen av arbetet ska förläggas till IBMs anläggningar i staten New York.

Detta är veterligen första gången som ett industriellt konsortium berättat om planer på så fina geometrier. Enligt halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA kommer industrin att introducera 32 nm-teknik omkring år 2013.

Toshiba är för övrigt inblandat i flera framtidssatsningar på halvledarområdet. Tillsammans med NEC ska företaget utveckla en 45 nm-process. Därtill har man planer på att tillsammans med Hitachi, Renesas, Matsushita och just NEC bygga ett samägd fabrik för att gjuta nytt liv i den japanska halvledarindustrin. Enligt en rapport citerad av Nikkei Shimbun ska det bygget dra igång 2007 och ha en budget mellan 2 och 3 miljarder dollar. Allt enligt tidningen EE TImes nätupplaga.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)