JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 18 januari 2020 VECKA 03
MC2:s halvledarlabb vid Chalmers i Göteborg har i hård konkurrens lyckats säkra ett kontrakt med EU-kommissionen. Därmed öppnar laboratoriet för europeiska forskare och för små och medelstora företag. Bryssel betalar.
–    Det är en enorm fjäder i hatten för oss att få detta erkännande från EU-kommissionen. Det nya kontraktet är ett viktigt steg på vägen att etablera vårt laboratorium inte bara som en nationell resurs, utan också som en central europeisk resurs, säger Stefan Bengtsson, chef för MC2.

Programmet, MC2ACCESS, startade den första januari i år och ska pågå i 4 år. Budgeten är på runt 1,6 miljoner Euro.

Tanken är att programmet i första hand ska vara öppet för universitet och institut som fritt sprider sina resultat. Men även små och medelstora företag kan få sitt första besök i renrummet betalt.

–    Detta är en stor utmaning för oss. Vi är det första renrummet i Europa som lyckats få ett kontrakt av denna typ under EU:s sjätte ramprogram, säger Jan Stake, chef för nanotekniklaboratoriet vid MC2.

Kontraktet är öppet för forskargrupper i EU:s medlemsländer, andra stater med EU-avtal samt blivande EU-länder. Däremot är det inte öppet för svenska grupper eller företag.

Chalmers halvledarlabb, nyligen omdöpt till Nanotekniklaboratoriet, öppnade år 2001 och har idag 180 aktiva användare från Chalmers, Göteborgs universitet och olika företag. Kärnverksamheten är inom kvantkomponenter, nanoteknik, och mikrovågselektronik/fotonik men anläggningen används också som en verktygslåda för innovationer inom olika vetenskapliga discipliner som nanoteknik, kemi, biologi, fysik, mekanik, elektronik och optik.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)