JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39
Motorola köper svenska Kreatel, som gör boxar för IP-tv, för nästan 800 miljoner kronor. Därmed etablerar Motorola en utvecklingsavdelning i Linköping med ett 40-tal personer.
Kreatel Communications har under sin sexåriga levnadstid haft en rad framgångar med sina Linuxbaserade programvaruprodukter för tv över bredband, även kallat IP-tv. Bland kunderna finns Teliasonera i Sverige, Telefonica i Spanien och KPN i Holland.

Segmentet är uppenbarligen viktigt även för den amerikanska kommunikationsjätten Motorola, som vill ha med minst ett finger i varje kommunikationsteknik och i synnerhet det som kallas "triple play", alltså bredband, telefoni och tv via samma anslutning. Med Kreatels produkter i bagaget siktar nu Motorola inte bara på privatpersoner, utan kanske i första hand på operatörer som ska lansera bredbandsbundna, IP-baserade tv- och videotjänster.

Köpet måste godkännas av myndigheterna och förväntas därför inte bli klart förrän senare detta kvartal. Alla Kreatels anställda behåller sina jobb, vilket gör att Motorola med köpet etablerar en utvecklingsavdelning med cirka 60 personer i Linköping.

Säljare är bland andra riskkapitalbolaget Bure Equity som uppger att man får 40 miljoner kronor för sina 4,9 procent i bolaget. Riskkapitalbolagen ABN Amro Capital, SEB Företagsinvest och Innovationskapital får 305, 225 respektive 100 miljoner kronor för sina andelar. Hela affären är värd strax under 800 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)