JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första etappen av blåljusnätet i drift
I påskveckan togs det så kallade blåljusnätet i Skåne- Blekinge- och Kalmar län i drift. Därmed får bland annat polisen, brandkåren och kustbevakningen ett modernt kommunikationssystem.
Efter över tio års utredande beslutade riksdagen år 2003 att låta bygga ett gemensamt radiokommunikationsnät kallat Rakel, Radiokommunikation för effektiv ledning, som blir ett gemensamt radionät för utryckningsmyndigheter som polis, brandkår, ambulans och larmcentraler landet över.

Rakelupphandlingen vanns av ett konsortium bestående av Saab, EADS och Eltel Networks och nätet baseras på Tetra. I Tetra sänds trafiken krypterat och användarna kan delas upp i virtuella grupper. Användarna kan ingå i flera grupper samtidigt och växla mellan dem med en knapptryckning. Till skillnad från en mobiltelefon och i likhet med en komradio kan två Tetraenheter kommunicera direkt med varandra utan att trafiken går via en basstation.

Under våren kommer Krisberedskapsmyndigheten att testa systemet i samarbete med polisen i Skåne och Kustbevakningen för att kvalitetssäkra systemet innan det börjar användas skarpt av användarna. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av etapp två som innefattar Gävleborgs-, Kronobergs-, Stockholms-, Södermanlands-, Uppsala- och Västmanlands län.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)