JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo vinnare i spjutspetssatsning
Forskningsinstitutet Acreo är ensamt om att få två satsningar finansierade när 600 miljoner kronor fördelas på åtta forskningsinstitut.
Vinnova, KK-stiftelsen och Stiftelsen för Strategisk forskning ska under sex år satsa 300 miljoner kronor på så kallade ”Institute Excellence Centres”, alltså områden där svenska forskningsinstitut anses ha särskilt starka möjligheter till att öka Sveriges internationella konkurrenskraft. Näringslivet bidrar med lika mycket pengar.

Åtta centrum i hela landet ska finansieras, vart och ett i samverkan med högskolor och lokalt näringsliv. Varje centrum kan få upp till 80 miljoner kronor under sex år.

Acreo var det enda institutet som fick med två centrumsatsningar - dels för ett fiberoptiskt centrum i Hudiksvall i samarbete med Mittuniversitetet och företagen Artema, Comlase och Optoskand och dels för IR- och röntgendetektorer där centrumet får namnet Imagic, Imaging Integrated Components. I Imagic, baserat i Kista, deltar även KTH, Autoliv, Flir och Micronic.

FOI, Totalförsvarets Forskninginstitut, får finansiering för ett centrum för avancerade sensorer och sensornät i Linköping i samarbete med stadens universitet, Ericsson Saab och Consilium. Ett uttalat mål här är att bredda användningen av militära sensorer och sensornät till civila ändamål.

Även datorforskningsinstitutet Sics får finansiering, för ”Center for Networked Systems”, där även KTH, Uppsala universitet, Mälardalens högskola, Ericsson, ABB och Teliasonera deltar. Här ligger fokus på kombinationen av telenät och tjänster, samt drift och underhåll av näten.

Övriga satsningar sker inom gjuteri, trämaterial, ytkemi och stålproduktion.

Av de offentliga medlen på 300 miljoner kronor bidrar Vinnova med 180 miljoner, därtill står KK-stiftelsen och Strategiska Forskningsstiftelsen för vardera 60 miljoner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)