JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Andra konkursen för lasertillverkaren Comlase
Comlase försökte ta steget från att vara underleverantör åt andra lasertillverkare till att utveckla en egen laser som kan skära och svetsa plåt. Det misslyckades.
Comlase specialitet är en ytbehandling kallad Nitrel. Ytbehandlingen görs på den kant av halvledarlasern där ljuset tas ut och medför att lasrar med höga effekter får längre livslängd och klarar sig utan kylning.

Företaget grundades 2001 av Carsten Lindström, Peter Blixt och Rudolf Wiklund.

Den första affärsidén var att tillverka okylda pumplasrar för optisk kommunikation. Pengarna tog slut redan 2002.

I början av 2003 startade man om. Comlase tog in 12 miljoner kronor från Teknoinvest och ett antal privata investerare. Den här gången låg tonvikten på att sälja den unika ytbehandlingen till andra lasertillverkare.

Under 2005 började man dock fundera på en ny inriktning för bolaget.

– Det ansågs osäkert att bara serva andra så vi gick tillbaka till att bli en komponenttillverkare, säger Carsten Lindström som lämnade företaget i höstas och gick tillbaka till forskningen på KTH.

Den nya affärsplanen styrde om kursen mot materialbearbetning. Genom att kombinera flera lasrar kan man åstadkomma effekter på upp till 1 kW vilket är fullt tillräckligt för att svetsa eller skära i lite grövre plåtar. Idag används koldioxidlasrar i dessa tillämpningar men en lösning baserad på halvledarlasrar får betydligt lägre underhållskostnader.

– Vi har hållit på ett år med produktutvecklingen men behöver minst ett år till för att få fram en färdig produkt, säger Peter Blixt.

För att nå dit har de gamla ägarna skjutit till ytterligare kapital och Comlase har också försökt få in runt 70 miljoner kronor i nytt riskkapital. När det misslyckades återstod bara konkurs. Ackordscentralen ska nu försöka sälja konkursboet.

– Det finns olika företag som är intresserade av vår teknik, men vad som händer är en öppen fråga, säger Peter Blixt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)