JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kiselkarbid blir amerikansk
Amerikanska Cree, storaktör inom lysdioder, rf och effektkomponenter, köper kiselkarbidbolaget Intrinsic Semiconductor, med rötter i Acreos forskning.
Kiselkarbidforskningen från forskninginstitutet Acreo i Kista ser ut att ha hittat hem, efter en rad turer. Verksamheten bolagiserades 2001, under ledning av Chris Harris, med namnet AMDS, Advanced Micro Device Solutions. På ett par år tog man fram kiselkarbidtransistorer som konstruerades in i bredbandiga effektförstärkare och man hade siktet inställt på tillämpningar inom radar, mikrovågsuppvärmning, 3G-nät och DC-DC-omvandlare.

År 2004 klev amerikanska Intrinsic, som gör halvledarmaterial, in som ägare, I affären ingick att Acreo som motprestation köpte en del av Intrinsic.

Vid det laget hade AMDS transistorer framme som gav 25 W vid 2,5 GHz, och samma förstärkning över ett 500 MHz-band. Och i labbet hade man en variant som gav dubbla förstärkningen.

Nu köper amerikanska Cree hela Intrinsic, såväl den amerikanska som den svenska delen, och Acreo är därmed löst från sitt ägande. Enligt Acreo är detta en ”strukturellt myckt bra affär” som ger ”mycket goda möjligheter för den komponentteknologi som utvecklats av Acreo att utvecklas vidare”.

Hela tiden har det statliga innovationsverket Vinnova legat i bakgrunden med såväl finansiering som annat stöd. Acreos vd Hans Hentzell uppskattar stödet.

- Det här visar på betydelsen av en uthållig och långsiktig forskningsfinansiering som Vinnova haft när gäller kiselkarbidteknologin, säger han i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)