JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Styrelsen för halvledartillverkaren Atmel har sparkat grundare och vd George Perlegos, och därtill tre vice vd:ar. Som skäl anges missbruk av företagets reseräkningar.
En undersökningskommitté tillsatt av företagets styrelse kom fram till att vd George Perlegos och tre av hans vice vd:ar, däribland hans släkting Gust Perlegos, inte följt företagets regler för reseutlägg. Styrelsen avskedade därför alla fyra med omedelbar verkan. Till ny vd utsågs Steven Laub, industriveteran och medlem i Atmels företagsledning sedan februari.

Händelserna har blottat en maktstrid inom företaget. Enligt samstämmiga medieuppgifter kallade George Perlegos nyligen till ett extra aktieägarmöte, i akt och mening att avsätta just Steven Laub och fyra andra ledare i företaget. Detta möte har nu inställts av styrelsens ordförande.

George Perlegos tänker dock inte ge sig. Tillsammans med Gust Perlegos hävdar han i ett pressmeddelande att avskedandena strider mot lagen och att anklagelserna är grundlösa.

Samtidigt skakas Atmel av en annan skandal – företaget håller på med en intern undersökning om huruvida utdelningen av aktieoptioner gått rätt till genom historien. Därtill har man fått en stämning på halsen från ett antal av sina aktieägare. Företaget hävdar dock att dessa händelser är oberoende av varandra.

Företaget har tidigare sagt att man tänker sälja sin fabrik i franska Grenoble för 140 miljoner dollar, till franska E2V Technologies.

För snart tio år sedan hade Atmel långt gångna planer på att etablera en halvledarfabrik i Tunaskogen utanför Sandviken, en investering i storleksordningen 5–10 miljarder kronor. George Perlegos ledde då en delegation som besökte Sandviken och träffade då även statsminister Göran Persson. Perlegos sa då till Elektroniktidningen att han förväntade sig subventioner motsvarande en tredjedel av investeringen, se artikel (länk). Planerna på fabriken rann dock sedermera ut i sanden.

Image
George Perlegos (til vänster) i Sandviken 1997
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)