JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratiskompilerad PowerPC är snabbast
IBM PowerPC 970FX är världens snabbaste processor för telekomtillämpningar. Detta enligt nya mätresultat från Embedded processor benchmark consortium (EEMBC).
IBM:s tekniker satte klockfrekvensen till 2 Ghz och kompilerade EEMBC-källkoden med gratiskompilatorn GCC. Hastighetsmätaren gick upp till 142 streck och slog därmed det gamla så kallade ”out-of-the-box”-rekordet med hela 180 procent.

Men det fanns ännu mer kraft att hämta ur PowerPC:n. IBM:s tekniker gav sig i kast med att dels skriva om källkoden till algoritmerna och dels förbättra GCC-kompilatorn i sig. PowerPC 970FX har 128-bitarsregister som kan fyllas med upp till 16 stycken åttabitarstal och utföra operationer på dem alla parallellt. Men instruktionerna för den parallelliseringen — VMX-instruktionerna — finns inte i EEMBC:s originalkällkod.

Efter en ny kompilering mångdubblades prestandan — mätaren gick upp till hela 1059 streck.

EEMBC:s algoritmer är det bästa allmänt tillgängliga sättet att mäta generella processorprestanda. Den enda haken är dålig uppslutning — alla processortillverkare mäter inte upp sina processorer.

Telebench mäter prestanda på ett urval algoritmer som används i telekomtillämpningar, bland annat autokorrelering, bitallokering, fouriertransformationer, felrättande avkodning och viterbiavkodning.

GCC (Gnu C compiler) är öppen källkod.

EEMBC har testresultaten i detalj: http://www.eembc.org.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)