JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga kopparledare attraherar 100 miljoner

Uppstartsföretaget Replisaurus, som utvecklar en billig tillverkningsteknik för att skapa kopparmönster på kiselkretsar, har fått drygt 100 miljoner kronor i riskkapital för att kommersialisera processen.
Huvuddelen av de 14,4 miljoner dollar som Replisaurus dragit in kommer från svenska Northzone Ventures och tyska Wellington Partners men de ursprungliga finansiärerna, Sjätte AP-fonden, KTH Seed Capital och Företagsbyggarna, finns också med på ett hörn.

I samband med kapitaltillskottet får Replisaurus även en ny vd i form av James Quinn. Han var tidigare vice vd på den tyska utrustningstillverkaren Suss Microtec. Innan dess ledde han det egna fotomaskföretaget Image Technology som Suss förvärvade 2001.

Replisaurus grundades för lite drygt tre och ett halvt år sedan och utvecklar ett processteg för halvledarproduktion baserad på replikering. Tekniken ska bli två till tre gånger billigare än de fotolitografiska metoder som används idag för att skapa metallagren.
Replikering är samma typ av teknik som bland annat Åmic och Obducat använder. Skillnaden mot dessa är att Replisaurus kan framställa mikrostrukturer i ledande material som till exempel koppar.

Vid replikering utgår man från en så kallad master som används för att prägla det önskade mönstret. Replikering fungerar ungefär på samma sätt som när man använder en stämpel. Kopparmönstret skapas dock inte med tryck utan genom att en spänning appliceras mellan ”stämpeln” och kiselskivan.

Kostnaden för mastern är av samma storleksordning som för en fotomask men replikering är oftast snabbare än fotolitografi. Metoden kan användas både additivt och subtraktivt vilket innebär att man antingen kan deponera ett ledarmönster eller etsa fram ett mönster ur ett metallager.

Tekniken är perfekt för att till exempel skapa ledarstrukturer på kiselkretsar, ledarstrukturer som behövs för att kunna ansluta integrerade kretar till en kapsel eller för att montera dem på ett mönsterkort som flip-chip.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)